torsdag 30 maj, 2024

Stordalen köper lyxhotell för en miljard – och krisvarnar för börsen

Dela

Foto:Kämp Collection Hotels

Den norska hotellmagnaten Petter Stordalen köper Finlands lyxhotellkedja Kämp Collection Hotels för drygt en miljard kronor. 

Samtidigt passar hotellkungen på att ge sin syn på börsen. 
”Det enda som är hundra procent säkert i mitt huvud är att det kommer en kris.”

När Petter Stordalen fick chansen att köpa finska Kämp Collection Hotels, slog han till. Med affären äger Nordic Choice Hotels nu mer än 200 hotell.

”För oss var det en unik möjlighet att bli nummer ett i Helsingfors och för mig är det här ett äventyr. Den möjligheten får jag en gång i livet, så det är en stor dag för företaget och för mig”, säger Petter Stordalen.

Den finska hotellkedjan har elva fristående hotell i portföljen där Kämp, St George och Hotel Fabian ingår. Kämp Group omsätter i år för cirka 100 miljoner euro, motsvarande 1 miljard kronor. 

”I många år tänkte jag ’den kan jag aldrig få’. När jag fick möjligheten att förhandla var många med i början men till slut var det bara två kvar och då hade jag bestämt mig, den möjligheten ska inte gå ifrån mig. När tredje rundan gick hade vi bestämt oss, nu ska vi få Kämp! Och då som så ofta förr, fick jag betala för mycket.”

En insatt källa som Dagens industri har talat med hävdar att Stordalen har betalat en dryg miljard kronor för Kämp hotel.

Hotellkedjan har i dag totalt 1.406 hotellrum och ytterligare 350 är planerade. Kedjan har närmare 600 anställda och är känd för sina restauranger.

”Expansionen i Finland är ett strategiskt viktigt steg för koncernen. Lyx- och livsstilssegmentet inom hotell växer globalt och med uppköpet av Kämp Collection Hotels stärker vi vårt utbud av premium-hotell i Norden”, skriver Torgeir Silseth, vd för Nordic Choice Hotels i ett pressmeddelande. 

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy