fredag 21 jun, 2024

Största tågstrejken på 30 år i Storbritannien

Dela

Foto: fotoaukten

Pendlare i rusningstrafiken i Storbritannien möttes av kaos när tiotusentals tåganställda inledde sin strejk under tisdagen. Tågstrejken är den största på 30 år.

”Min dag har varit fruktansvärd”, säger pendlaren och sjuksköterskechefen Priya Govender på tisdag morgon.

Tågstationer och Londons tunnelbanestationer som brukar krylla av människor har till största del stått öde under tisdagen. Efter att samtal för att hindra strejken bröt samman under måndagen stod det klart att sammanlagt 50.000 personer som arbetar vid järnvägen går ut i strejk.

Tågarbetarnas fackförening RMT anser att lönerna inte har hängt med i Storbritanniens skyhöga inflation som är på väg att öka ännu mer. RMT har inte accepterat arbetsgivarens bud på en löneökning på 3 procent då inflationen ligger på 9.

Strejken är planerad till tisdag, torsdag och söndag och resenärer uppmanas att inte resa alls under veckan.

Under morgonen köade människor i Londons utkanter i hopp om en bussplats, men många gav snart upp när fulla bussar som inte kunde ta fler resenärer slutade stanna vid hållplatserna. Gatorna proppades igen av trafik och taxibilar med cyklister som försökte ta sig fram däremellan.

Sjuksköterskechefen Priya Govender var en av dem som försökte ta sig från stationen London Bridge till sin bostad söder om huvudstaden.

”Jag kommer definitivt inte att kunna ta en buss för de är fullpackade. Jag kommer bli tvungen att ta en Uber”, säger hon.

”Min dag har varit fruktansvärd. Det kommer att bli en lång dag och jag har fortfarande en hel dags arbete att göra”, säger hon.

Transportminister Grant Shapps tar kraftigt avstånd från strejken.

”Människorna som skadas är människor som fysiskt måste dyka upp på jobbet, kanske lägre betalda, kanske städare på sjukhus”, säger Shapps till Sky News.

”Jag beklagar djupt vad de gör i dag och det finns ingen ursäkt för att ta människor ut i strejk.”

Källa:TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy