lördag 13 apr, 2024

Stort ras för SAS – aktien faller 20 procent

Dela

Foto:sas

Flygbolaget SAS aktie rasar på Stockholmsbörsen – minus 20 procent. En företagsrekonstruktion är oundviklig om man ska undvika konkurs, enligt en storbank.

Kursturbulensen i flygbolaget SAS fortsätter, i dag med en kraftig nedgång. Vid lunch är aktien sämst presterande på Large cap-listan under tre gånger så stor handel som i genomsnitt den senaste tiden. Nedgången på omkring 20 procent gör att hela årets uppgång nu återigen är raderad och de senaste tre åren som till stor del präglats av pandemin har inneburit en kursslakt på 80 procent.

Bakgrunden till dagens fall är en analys från norska storbanken DNB där man upprepat sin säljrekommendation för aktien och kapat riktkursen från en krona till 0:40 öre samtidigt som aktien nu handlas omkring 1:30 kronor.

Enligt DNB ser en rekonstruktion av bolaget ofrånkomlig ut om bolaget inte ska gå i konkurs. Bolaget har under pandemin tagit emot över nio miljarder kronor i ekonomiskt stöd från huvudägarna – den svenska och danska staten. Dessutom har man genom en rekapitalisering hösten 2020 fått ytterligare tillskott genom Wallenbergsstiftelserna.

Flera motgångar

SAS var tills alldeles nyligen ett av de bättre presterande bolagen på Stockholmsbörsen under 2022 när man steg i takt med att restriktioner och inresestopp har hävts. De senaste dagarna har man dock haft en rad motgångar. Bolaget drabbades av en strejk bland bagagehanterare på Köpenhamns flygplats vilket i sin tur orsakade en rad förseningar och inställda flyg.

Dessutom har man meddelat att rapporten för första kvartalet ska tidigareläggas till den 22 februari från ursprungliga 1 mars, något som från marknadshåll tolkats som att det kan komma ett betydande besked från företaget.

Källa:SVT.SE

Dela

Relaterade inlägg

Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...
Dulles flygplats i Washington borde döpas om till Donald Trump. Detta tycker republikaner som nu...
Det på många håll trivsamma påskvädret väntas nu förbytas i snöoväder. SMHI hade sedan tidigare utfärdat en gul...
Pennor, filtar och bestick från Air Force One är hett eftertraktade souvenirer bland dem som...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy