söndag 26 maj, 2024

Svag krona lockar turister till Sverige

Dela

Foto:Strömma Turism & Sjöfart AB

Tyskarna är återigen de flitigaste utländska turisterna i Sverige. Och det är delar av Norrland som lockar i ökad utsträckning.

Den svaga kronan bidrar, vilket också gjorde att fler svenskar semestrade på hemmaplan.

Sverige var populärt som resemål i somras. Under perioden juni–augusti ökade antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige med fem procent jämfört med samma period i fjol, enligt nya siffror från Tillväxtverket. Sammantaget blev de svenska turisterna sex procent fler medan de utländska ökade med två procent.

”Den svaga kronan påverkar, men det är också en internationell trend med ett ökat resande i världen”, säger Sofi Sjöberg på Tillväxtverket.

En svagare krona gör det billigare för utländska turister att turista i Sverige, medan svenskarna får en dyrare utlandsresa.

Förmodligen påverkar även vädret. Den oerhört varma sommaren 2018 fick svenskarna att i större utsträckning stanna hemma i år och hoppas på en repris. Samtidigt kanske utländska turister flydde hettan på kontinenten till det normalt sett svalare Norden. Såväl fransmän som turister från Nederländerna kom i ökad utsträckning till Sverige i sommar. Också tyskarna blev fler och gick därmed förbi norrmännen som den vanligaste turisten i Sverige, baserat på antal gästnätter som då inte inkluderar boende i egenägda stugor.

Även kineserna blev rejält många fler, plus 18 procent i antal övernattningar. Debatten från kinesiskt officiellt håll om att kineser skulle behandlas illa i Sverige verkar därmed inte ha påverkat turistandet.

Storstäderna lockar som vanligast flest, men Stockholms län tappade besökare i år. Gävleborgs län är årets turistraket, plus 33 procent fler. Och även längre norrut var tillströmningen i tilltagande, enligt den preliminära statistiken.

”Hela Norrland visar sammantaget på en stor ökning”, säger Sofi Sjöberg.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy