onsdag 29 maj, 2024

Svårt att hitta personal när gästerna återvänder till hotellen

Dela

Efter de slopade restriktionerna i slutet av september vittnar hotellen om att gästerna har börjat återvända. 

”I november kommer vi troligtvis vara extremt nära 2019 års siffror”, säger Sasha Bahremandi, vd för Queen’s Hotel. 

Samtidigt har branschen svårt att rekrytera erfaren personal.

”Ända sedan restriktionerna släppte har det gått upp konstant och det fortsätter upp”, säger David Halldén, vd för Elite Hotels. 

I september hade bolaget 58 procent beläggning på sina hotell. Under oktober ökade den siffran till 67 procent och det pekar, enligt David Halldén, på att det fortsätter upp än mer i november. 

”Den stora skillnaden var att affärsresandet började komma tillbaka. För fritidsresandet var det faktiskt ingen jättestor skillnad.”

De räknar dock med att affärsresandet ligger på lägre nivåer åtminstone fram till 2023. 

När gästerna nu återvänder till hotellen rekryterar bolaget personal till nästan alla enheter. Men David Halldén ser att det kommer att finnas en brist på erfaren personal i branschen framöver. 

”Vi skulle gärna rekrytera duktiga, erfarna människor överallt, också för att bygga inför att vi ser att marknaden fortsätter uppåt nu under en period.”

På Queen’s Hotel i Stockholm återvände både inhemska och utländska turister när restriktionerna lättade. I september låg bokningarna omkring 45 procent lägre än nivån 2019, men i oktober sjönk avståndet till 20-30 procent. 

”I november kommer vi troligtvis vara extremt nära 2019 års siffror”, säger Sasha Bahremandi, vd för Queen’s Hotel. 

Hittills har de en inbokad beläggning på 60 procent för november.

”Det här höstlovet är det bästa vi någonsin gjort och vi har cirka 70 procent utländska gäster och 30 inhemska, vilket är väldigt ovanligt.”

Från november 2020 till april 2021 höll hotellet stängt och tvingades säga upp stora delar av sin personal. Sedan återöppningen har de återigen kommit upp i samma personalstyrka som tidigare. 

”Det var lite svårt, men vi var ganska snabba ut med att rekrytera i maj. Det var många som inte började med det förrän lite senare och nu börjar vi märka att det blir svårare att rekrytera.”

På Gothia Towers I Göteborg hamnade beläggningsgraden på ungefär 50 procent i oktober.

”Det är tveklöst en ökning efter att restriktionerna lättade. Helgerna är fortsatt mer belagda, de ligger mellan 75-80 procent medan vardagarna fortfarande är lägre”, säger Elisabeth Thomson, hotell- och restaurangdirektör på Svenska Mässan Gothia Towers. 

En kombination av höstlovsfirare och Socialdemokraternas partikongress i Göteborg resulterade i fullt hus på hotellet under höstlovet. Även framåt ser Gothia Towers att bokningarna löper på bra. 

”Sedan ser 2022 riktigt bra ut. Det är ett bra mässår i grunden, men sedan tillkommer de arrangemang som inte har ställts in utan flyttats fram till 2022.”

Även Gothia Towers ser att det finns rekryteringsutmaningar i branschen.

”Vi är i ett spännande skede där det är nya behov efter pandemin och vi behöver också rekrytera in ny kompetens. Men faktum kvarstår att inom specifika områden, mycket kring restaurang och städ, är det tufft att hitta erfaren personal.”

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy