måndag 20 maj, 2024

Svårt få tag på tågbiljett på midsommar

Dela

Foto:sj.se

Rekordökning i antalet bokningar hos SJ.

Det kan bli svårt att boka en tågbiljett i midsommar.
Rekordmånga vill ta tåget nästa helg. 
– Vi kör med precis alla tåg vi har, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Midsommar är tillsammans med julhelgen årets största resehelg. Har du inte hunnit boka din tågresa ännu? Då kan det bli svårt att hitta en bra biljett. Allt fler ratar flyget och tar tåget istället. 

Hos SJ ökar resandet med hela 34 procent mellan den 17 och 23 juni, jämfört med samma period i fjol. Det är en rekordsiffra för midsommarhelgen. 

Den stora resdagen är torsdagen den 20 juni, då intresset för att resa är som allra störst.

– Bokningsläget inför midsommar är ovanligt högt, både under rusningstider och på våra övriga avgångar. För att möta den ökande efterfrågan kör vi med precis alla tåg vi har. Att fler svenskar väljer bort biltrafikens ofta många och långa bilköer till förmån för tåget är givetvis positivt, inte minst för miljön, säger Tobbe Lundell, presschef vid SJ.

Boka biljett i tid

Den populäraste sträckan är den mellan Stockholm och Göteborg och där är över hälften av SJ:s samtliga sittplatser redan uppbokade. Andra populära sträckor under midsommar är Stockholm – Uppsala samt Stockholm – Malmö – Köpenhamn. 

– Nu är det hög tid att boka upp midsommarresan. Mer än hälften av alla sittplatser mellan Stockholm och Göteborg har redan hunnit gå åt. För de resenärer som är sent ute finns det fortfarande möjligheter att boka biljetter, speciellt om man har möjlighet att resa under midsommarafton då trycket är lägre, säger Tobbe Lundell.

Spårarbeten

Eftersom midsommar är en sådan stor resehelg är det extra känsligt om tågtrafiken drabbas av störningar. På torsdagen innan midsommar 2017 drabbades tågtrafiken av kaos efter en kabelbrand i en tunnel i Stockholm. Tusentals tågresenärer tvingades vänta länge innan de kunde ta sig till sin slutdestination. Det gjorde att SJ trafikledning fick jobba intensivt med att pussla ihop trafiken på midsommaraftonen. 

På några håll i landet pågår spårarbeten under midsommar eller direkt efter midsommarhelgen. Det gör att tågresenärer ibland får ta ersättningsbuss istället. Alla planerade spårarbeten går att hitta på SJ:s hemsida. 

Midsommarveckans 10 populäraste resmål

  1. Stockholm C
  2. Göteborg
  3. Uppsala
  4. Malmö
  5. Västerås
  6. Linköping
  7. Köpenhamn
  8. Lund
  9. Norrköping
  10. Katrineholm

Källa:aftonbladet

Källa: SJs resandestatistik över det totala antalet resor för perioden mellan den 17 – 23 juni 2019.

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy