måndag 17 jun, 2024

Svensk-polskt band klipptes när Finnlines invigde sin nya linje i Malmö

Från vänster: Jesper Axelsson, M/S Finnfellows befälhavare, Katrin Stjernfeldt Jammeh, Kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad, Tom Pippingsköld, Finnlines VD. Foto: Finnlines Plc.

Dela

I april i år fick Malmö ännu en förbindelse till kontinenten när Finnlines Finnfellow inledde trafik mellan Sverige och Polen. Den 28 maj, firades rederiets nya linje med en officiell invigning ombord på färjan. Invigningsbandet i svensk-polska färger klipptes av Finnlines ledning och kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Frakt- och passagerarrederiet Finnlines trafikerar nu två förbindelser från Malmö till Kontinentaleuropa. Finnlines frakt- och passagerarfartyg Finnfellow har trafikerat till Travemünde i Tyskland sedan några år tillbaka men satte den 10 april 2024 ny kurs mot Świnoujście i Polen. Sedan dess har färjan trafikerat linjen dagligen och den 28 maj 2024 hölls en invigning där bland andra Finnlines VD Tom Pippingsköld, Finnlines linjechef Antonio Raimo, Finnlines passagerardirektör Marco Palmu och kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) deltog.

“Först och främst vill jag tacka alla som kom för att fira med oss. Med vår nya direktförbindelse till Polen har vi öppnat upp för nya möjligheter inom handel och turism. Vi är stolta över att säkra en viktig handelsväg mellan Malmö och Västpommern i Polen och samtidigt bidra till en trivsam resemiljö för både affärs- och fritidsresenärer,” säger Tom Pippingsköld, Finnlines VD.

“Malmö är Sveriges bro till resten av världen. Med Finnlines nya maritima förbindelse över Östersjön till Polen stärks vår stads position ytterligare”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Även Copenhagen Malmö Port (CMP) som driver hamnen i Malmö, samt Euro Terminal, som hanterar hamnverksamheten i Świnoujście, gläds åt den ny rutten.

”Finnlines är en mångårig och mycket viktig partner till hamnen och vi gläder oss till att samarbetet nu har fördjupats. Med en ny rutt mellan Malmö och Świnoujście öppnas en stor och växande marknad upp, vilket skapar möjligheter även för andra verksamheter i hamnområdet och för utvecklingen av intermodala transporter i hamnen”, säger Barbara Scheel Agersnap, Copenhagen Malmö Ports VD.

”Den nya förbindelsen kommer som ett svar på marknadens efterfrågan och stärker Świnoujście hamns position som en huvudport mellan Polen och Sverige. Vi är övertygade om att den nya förbindelsen kommer att möjliggöra optimering av transporter och ge mervärde för såväl företag som besökare. Vi är glada över att kunna utveckla den här tjänsten tillsammans med Finnlines och ser fram emot den fortsatta utvecklingen”, säger Katarzyna Bulawa, Euro Terminals VD.

Utöver Finnlines dagliga färja till Świnoujście, bedriver rederiet också trafik med tre frakt- och passagerarfartyg mellan Malmö och Travemünde varje dag. Dessa fartyg, som samtliga är designade i Finnlines typiska färger vitt och marinblått, kan ses segla under Öresundsbron till och från rederiets terminal i Norra hamnen.

Finnfellow som trafikerar Malmö-Świnoujście rymmer över 180 hytter och har kapacitet för 440 passagerare samt drygt 3 000 lastmeter. Ombord finns en bufférestaurang, en lekhörna för barnen med pirattema, en taxfreebutik och en finsk bastu.

Daglig tidtabell:

Avgång
Malmö 10:15
Świnoujście 21:30

Ankomst
Świnoujście 19:00
Malmö 06:30

Fakta om M/S Finnfellow:

Fartygstyp: roropassagerarfärja (ro-pax)
Byggår: 2000
Flagga: svensk
Längd: 188,3 m
DWT (dödvikt – fartygets maximala lastförmåga): 7 267
GT (bruttodräktighet – fartygets totala inneslutna volym): 33 724
Lastmeter: 3 099
Maximalt antal passagerare: 440

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Strömma Turism & Sjöfart presenterar sin första elektriskt drivna sightseeingbåt, som börjar trafikera Stockholms vatten...
Sveriges första och en av Europas första elanslutningsanläggningar för kryssningsfartyg har passerat en viktig milstolpe...
Nu återgår Tallink Silja Lines fartyg Baltic Princess till sin populära rutt mellan Stockholm och...
Intresset för att åka på sin första kryssning är större än någonsin. Det visar statistik...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy