fredag 12 apr, 2024

Svenskar firar in 2023 ensamma – många söker efter soloresor

Dela

På grund av skiftande ekonomiska omständigheter och oroligheter i omvärlden har 2022 varit ett år av oro för många. När julledigheten nu närmar sig kan det för vissa innebära en chans till återkoppling, men för många kan det även innebära en del stress och press. Enligt färsk sökdata från hotell- och resesöksajten momondo verkar allt fler svenskar vilja fly julstressen och resa iväg under jul och nyår – och många gör det ensamma. 

Fördelarna är många när man reser ensam – man slipper anpassa sig efter andras preferenser, rutiner eller ekonomiska situation. Den enda man behöver lyssna på och kompromissa med är sig själv. Inför årets julsäsong tycks detta vara en insikt många svenskar kommit till, då sökdata från hotell- och resesöksajten momondo.se visar att flygsökningar efter soloresor under jul och nyår 2022-2023 har ökat med cirka 47 procent jämfört med föregående år. 

– Att resa på egen hand kan kännas stereotypiskt osvenskt. Trots det har vi under en längre tid kunnat identifiera hur svenskarnas resmönster tycks förändras till att bli allt mer självständigt. Efter ett – för många – oroligt år verkar många se fram emot att spendera jul och nyår utomlands på egen hand där de inte behöver anpassa sig efter någon annan än de själva, säger Per Christiansen, talesperson för momondo.

Thailand populäraste resmålet för ensamresenärer 

De svenska soloresenärerna tycks vilja söka sig långt bort från Sveriges vinterkyla då det framför allt är Thailand som lockar under jul och nyår. Bangkok sticker ut som en solklar vinnare där flygsökningar har ökat med cirka 295 procent, jämfört med året innan. Utöver Thailand lockar även storstäder i Europa under julledigheten. London kommer tvåa på listan där flygsökningar har ökat med 91 procent, jämfört med 2021. Phuket i Thailand och Málaga i Spanien är några av de städer som också toppar listan över destinationer många soloresenärer söker sig till runt jul och nyår.

– Statistiken visar på att flera städer i Europa har fått en stor ökning i antal flygsökningar bland soloresenärer jämfört med föregående år. Bland annat har flygsökningar till London ökat med 91 procent jämfört med år 2021. Även Paris och Amsterdam är resedestinationer som ökat i popularitet, fortsätter Per Christiansen.

Är man intresserad av att resa under jul och nyår finner man troligtvis flygbiljetter till bäst pris med avresa den 29–30 december. Även dagen innan julafton, den 23 december, kan man finna prisvärda flygbiljetter. Den 19–20 december är resdagar man bör undvika om man vill komma billigt undan.

Soloresenärers topplista över destinationer under julledigheten:

1. Bangkok, Thailand

2. London, England

3. Phuket, Thailand

4. Málaga, Spanien

5. Dubai, Dubai 

6. Istanbul, Turkiet

7. Denpasar, Bali

8. Las Palmas de Gran Canaria, Spanien

9. Paris, Frankrike

10. Alicante, Spanien Om datan

Datan för mest sökta soloresor, och mest eftersökta destinationer, samt bästa tid att resa under jul och nyår baseras på flygsökningar gjorda på momondo.se under perioden 1 september 2022–21 oktober 2022, för flyg med avresa mellan 19 december 2022-06 januari 2022, jämfört med samma period 2021. Alla flygsökningar är tur och retur i ekonomiklass. Priser är genomsnittliga och kan variera över tid. 

Dela

Relaterade inlägg

Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...
Dulles flygplats i Washington borde döpas om till Donald Trump. Detta tycker republikaner som nu...
Det på många håll trivsamma påskvädret väntas nu förbytas i snöoväder. SMHI hade sedan tidigare utfärdat en gul...
Pennor, filtar och bestick från Air Force One är hett eftertraktade souvenirer bland dem som...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy