onsdag 22 maj, 2024

Sveriges utbud av nya besöksmål och upplevelser våren och sommaren 2023

Dela

Fotograf: Johan Willner/Visit Sweden

Visit Sweden har i samarbete med Sveriges 21 regioner gjort en sammanställning över exempel på nya besöksmål och upplevelser i Sverige under våren och sommaren 2023. Vildmarksvägar, annorlunda boenden, gastronomiska week-ends, spelmansstämmor, kulturfestivaler, internationella konstutställningar, efterlängtade musikframträdanden och inte minst jubileum är bara några exempel som förgyller utbudet av turistmål under 2023. 

Presentationen hittar ni här: https://corporate.visitsweden.com/press/sveriges-utbud-av-nya-besoksmal-och-upplevelser-varen-och-sommaren-2023/  

Svenskarnas intresse för att upptäcka och semestra i Sverige håller i sig!  Med pandemiårens nedstängningar och restriktioner färska i minnet är det många som ser fram emot att nu börja resa igen. Sökandet efter utländska resmål har ökat, men svenskars intresse för semester-upplevelser i Sverige ligger fortfarande högre än före pandemin (1) och enligt Oxford Economics prognoser väntas den svenska turismnäringen växa med sex procent under kommande år jämfört med år 2022. Och för dem som planerar att upptäcka, uppleva och utforska Sverige under 2023 är utbudet av nya resmål och upplevelser enormt. 

– Det är oerhört glädjande att kunna presentera delar av sommarsveriges enorma utbud och se hur Sverige stärker sin attraktivitet genom ett utbud som lockar precis rätt målgrupper samtidigt som fler ser ut att värdera mer prisvärda semesterupplevelser, säger Susanne Andersson som är vd för Visit Sweden. 

Att vistas i naturskön miljö, där det erbjuds möjlighet till både fysisk aktivitet och mental avkoppling, är ett uppskattat semesteralternativ av många! Vandring- och cykeltrenden är två av de starkast växande trenderna inom naturturism och idag erbjuds alternativ för såväl dem som prioriterar komfort som för dem som gillar turer under enklare former. Vad sägs om ett mountainbike-läger för hela familjen? Ett bastubad 80 meter under jorden? Eller ett fjällmaraton där man avnjuter jämtländska delikatesser vid matstationerna?  2023 erbjuder en rad nya naturupplevelser som lovar upptäckarglädje och frihet för alla smaker.   

För dem som gillar att besöka konstutställningar, designevent och kulturfestivaler är utbudet stort. Under våren och sommaren gästas Sverige av en rad uppmärksammade utställningar där såväl internationella street art-stjärnor som nationella foto- och textilkonstnärer hyllas. Varför inte besöka en fotoutställning över ett gäng varmt porträtterade tanter, förundras över modern glaskonst eller få historien bakom några av Sveriges mest klassiska och älskade möbeltillverkare!  

Och vad sägs om att fira både artist- och festivaljubileum genom en 30-årig rockjubilar alternativt en operasångerska som firar 30 år på scen? Eller att upptäcka tradition och historia genom spelmansstämma som erbjuder såväl logdans som buskspel. För dem som vill skapa minnen till musik erbjudes fullspäckat program med uppträdanden i en mängd olika genrer och teman.  

Det perfekta boendet kan innebära skillnaden mellan en bra resa och en oförglömlig upplevelse. Och gastronomiska upplevelser ses som en av favoritaktiviteterna på semesterresan av oss svenskar. Under 2023 slår portarna upp till flera nya boenden och restauranger i Sverige – här finns något för alla – oavsett om man söker prisvänliga B&Bs, eller lyxhotell alternativt prisbelönta ostar på lokalt mejeri eller en fikavandring i jubilerande stad.  

Slutligen kan man konstatera att 2023 blir ett år av jubileumsfiranden!  Vi firar 500-årsjubileet av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung, Göteborg firar 400 år som stad, H. M. Konungens 50 år på tronen och så uppmärksammas och firas allt från arkitektoniska mästerverk och kulturinstitutioner till vandringsleder, musikfestivaler och möbeltillverkare.  

Året innebär med andra ord möjligheten att på riktigt få uppleva historiens vingslag när vi firar spännande och viktiga milstolpar.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på...
Denna rapport undersöker de kritiska aspekterna av infrastrukturen i Sverige som påverkar rese- och besöksnäringen....
Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy