fredag 24 maj, 2024

Swedavia har tappat en halv miljard per månad – planerar fullfölja varsel i höst

Dela

Foto:swedavia

Den statliga flygplatsoperatören Swedavia summerade det andra kvartalet med en rörelseförlust om 650 miljoner kronor. Omsättningen rasade samtidigt med 79 procent i spåren av det obefintliga resandet på grund av coronapandemin.

Staliga Swedavia, som driver tio flygplatser i Sverige, har drabbats hårt av coronapandemin då flygtrafiken i princip stått still under stora delar av våren. Under perioden april-juni minskade trafiken med 97 procent på bolagets flygplatser, jämfört med samma period i fjol.

”Vår verksamhet är dock helt beroende av rörliga intäkter från våra kunder och krisen har för Swedavia inneburit ett intäktsbortfall på knappt en halv miljard kronor per månad under kvartalet”, skriver vd:n Jonas Abrahamsson i halvårsrapporten.

Det andra kvartalet slutade med en rörelseförlust på 650 miljoner kronor och kan jämföras med vinsten på 278 Mkr under motsvarande kvartal förra året. Swedavias omsättning under kvartalet uppgick till 335 Mkr, en minskning med 79 procent jämfört med andra kvartalet förra året då bolaget omsatte 1.597 Mkr.

”Under kvartalets sista veckor uppvisade flygmarknaden tendenser på att en försiktig återhämtning påbörjats. Samtidigt tyder mycket på att marknaden går mot ett nytt normalläge med nya förutsättningar efter covid-19-pandemin”, skriver Jonas Abrahamsson.

Swedavia skriver att bolaget under det andra halvåret kommer att behöva fullfölja en stor del av det varsel om 800 helårstjänster som man lade i mars.

”Det är ett svårt men nödvändigt beslut som ingen hade kunnat föreställa sig att vi skulle behöva fatta när vi gick in i det här året. Den förändrade marknadssituationen innebär också att vi i vår investeringsportfölj nu prioriterar projekt och åtgärder som ökar effektivitet, flexibilitet och service framför kapacitet”, skriver Jonas Abrahamsson.

I mitten av juni beslutade regeringen att skjuta till högst 3.150 Mkr till Swedavia under coronakrisen. 

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy