torsdag 18 apr, 2024

Swedavias delårsrapport för juli-september 2022

Dela

Göteborg Landvetter Airport. Foto: Svante Örnberg
Göteborg Landvetter Airport. Foto: Svante Örnberg

Resandet vid Swedavias flygplatser fortsatte att öka kraftigt under årets tredje kvartal, drivet av reseåterhämtningen efter pandemin och flygbolagssatsningar på Stockholm Arlanda Airport. Det ökade resandet fick positiva effekter på Swedavias resultat med en ökad nettoomsättning och ett positivt rörelseresultat för andra kvartalet i rad. På Arlanda har väntetiderna till säkerhetskontrollen nu normaliserats och flygplatsen låg under perioden fortsatt i topp i Europa vad gäller punktlighet.

Återhämtningen i flygresandet fortsatte under det tredje kvartalet i år och nådde vid utgången av kvartalet 76 procent av resandet före pandemin 2019, vilket är den högsta siffran sedan inledningen av pandemin i början av 2020. Drygt 20 miljoner passagerare reste sammantaget vid Swedavias tio flygplatser under niomånadersperioden, vilket motsvarade en ökning på nästan 200 procent jämfört med 2021.

– Vi har så här långt i år haft en exceptionell tillväxt vid Swedavias flygplatser, något som fortsätter att påverka Swedavias resultat positivt. Efter ett antal kvartal med förluster kopplat till pandemins effekter, så är det givetvis glädjande att vi för andra kvartalet i följd redovisar ett positivt resultat. Det är uppenbart att människor längtar efter och prioriterar att resa och mötas när möjligheten finns. Det gäller resor för att besöka släkt och vänner, men det finns också ett behov att mötas igen i arbetssammanhang, säger Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson.

Swedavias nettoomsättning uppgick för det tredje kvartalet till 1 311 miljoner kronor (793), vilket är en ökning med 518 miljoner kronor jämfört med föregående år. Rörelseresultatet uppgick till 75 miljoner kronor (-250), vilket är en förbättring med 325 miljoner kronor. Kassaflödet från den löpande verksamheten var för det tredje kvartalet positivt och uppgick till 322 miljoner kronor. För niomånadersperioden blev rörelseresultatet -183 (-1 119) miljoner kronor.

– Det ökade resandet sker trots en tilltagande konjunkturoro, hög inflation och en utmanande säkerhetspolitisk situation. Därtill förekommer pandemirestriktioner på flera håll i världen som påverkar resandet. Dessa faktorer bidrar sammantaget till en oviss marknadsutveckling, men mycket talar för att resandet långsiktigt kommer att fortsätta öka, säger Jonas Abrahamsson.

På Stockholm Arlanda Airport har bemanningssituationen i säkerhetskontrollerna förbättrats avsevärt under perioden, vilket har gjort att köer och väntetider till säkerhetskontrollerna nu har normaliserats. Cirka 90 procent av alla resenärer har en kötid på 0-15 minuter. Samtidigt har punktligheten på Arlanda, liksom för flygplatser i Europa i övrigt, förbättras ytterligare under perioden. Arlanda ligger fortsatt i topp som en av de mest punktliga flygplatserna i Europa.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Finska petroleumbolaget Neste har fått en order från Boeing på 7,5 miljoner gallon, motsvarande mer...
Lufthansa rapporterar ett preliminärt justerat rörelseresultat på -849 miljoner euro, motsvarande drygt 9,8 miljarder kronor,...
Tyska flygbolaget Lufthansa skjuter fram sina avgångar till Amman, Erbil och Tel Aviv till tisdag,...
Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines redovisar ett oväntat starkt resultat för årets första kvartal....

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy