söndag 19 maj, 2024

Tågresandet minskar kraftigt för SJ: ”Överlevnadsfråga”

Dela

Foto:sj

SJ ligger kvar med samma antal bokningsbara biljetter som i somras. 

Men den reducerade trafiken i kombination med en rejäl minskning i affärsresandet oroar.

”De ekonomiska förutsättningar för att bedriva tågtrafik som det är nu är inte hållbara”, säger Stephan Ray, presskommunikatör.

SJ är inne i en tuff period med en kraftig minskning i antalet resenärer. Under det andra kvartalet minskade resandet med 77 procent jämfört med föregående år. Inför det tredje kvartalet, som presenteras om två veckor, fruktar SJ fortsatt stora förluster.

”De ekonomiska förutsättningar för att bedriva tågtrafik som det är nu är inte hållbara. Vi har negativt kassaflöde, det är en överlevnadsfråga för företaget”, säger Stephan Ray, presskommunikatör för SJ.

SJ fortsätter med samma reducerade trafik som i somras. Det innebär att 65 procent av platserna på snabbtågen är bokningsbara. Vid bokningstillfället finns en platskarta där man kan se vilka stolar som är spärrade. Reser man själv kan man välja att sitta bredvid en spärrad stol.

Under sommaren gick SJ under en period upp till 75 procent av bokningsbara platser men fick backa då trängseln upplevdes för stor. 

Under hösten brukar semesterresenärerna bytas ut mot affärsresenärer. Men den gruppen har i stort sett uteblivit, vilket oroar.

”Bokningarna har gått ned affärsresandet har inte kommit igång alls. Så vi ligger långt efter om vi jämför med samma period förra året eller ett normalt år. Det är en brutal skillnad”, säger Stephan Ray. 

Däremot har resandet gått upp på helgerna, vilket gjort att SJ förstärker på sträckorna Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg – och även vissa sträckor norrut.

”På de mest populära sträckorna försöker vi sätta in fler avgångar och förlänger tåg där det är möjligt.”

Hur upplever ni resandet på regionaltågen där det inte går att boka plats?
”Vi ser att resenärer verkar välja avgångar där det inte är så mycket folk, man sprider ut sig. Trots att pendlare är vanemänniskor, man tar samma tåg varje dag, har man börjat inse att man inte kan åka på samma avgång. Vi kan ju bara förlänga tågen till en viss gräns, så här gäller ett delat ansvar.”

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy