lördag 20 apr, 2024

Tågstopp i hela Sverige – reservsystem nere

Dela

Foto:sj.se

Det är mycket omfattande störningar i tågtrafiken efter att Trafikverkets telefoni slutat fungera.

Myndighetens reservsystem är också påverkat och det finns ingen prognos för när trafiken kan återupptas.

Telefonkopplingen mellan alla trafikcentraler i Sverige och lokförarna ligger nere sedan halv sex-tiden på tisdagskvällen, vilket ger omfattande störningar på tågtrafiken.

”Trafikcentralerna kan inte kommunicera om det står någon på spåren exempelvis och då måste vi stanna”, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Myndighetens reservsystem, som kommer från en annan leverantör, ligger också nere och alla tåg tvingas därför automatiskt att långsamt ta sig till närmaste station.

TT: Det låter sårbart att både systemen kan slås ut och att alla tåg stoppas?

”Det finns alltid en risk för att någonting händer som man inte har sett eller upplevt förut. Vi ställer våra förhoppningar till våra it-tekniker nu”, säger Olsson. 

Trafikverket tittar nu på om man kan få fart på ett tredje alternativt system, men kan inte svara på om det kommer att fungera.

Enligt Olsson är alla trafikcentraler i Sverige påverkade, vilket också innebär att i princip alla tåg tvingas stanna. Myndigheten kollar på omfattningen just nu och har inte hittat några tåg som inte påverkas.

Det är väldigt många tåg ute på spåren nu, det är precis i slutet av rusningstiden”, säger Bengt Olsson. 

Det finns ingen prognos för när trafiken kan återupptas.

SJ:s presstalesperson Stefan Holmlund säger att det är ”högt fokus” på att hjälpa resenärer som har påbörjat sin resa och nu står på en plattform i väntan på att resa vidare.

”Vi tittar på olika lösningar, allt från hotell till ersättningstrafik i form av bussar. Man ska veta att det är en omfattande störning och att vi jobbar på många olika fronter för att ta hand om våra kunder så gott det bara går”, säger Holmlund.

Källa:TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...
Dulles flygplats i Washington borde döpas om till Donald Trump. Detta tycker republikaner som nu...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy