måndag 22 apr, 2024

Tallink omvandlar ytterligare två färjor till flyktingförläggningar – varslar 265 anställda

Dela

Foto: Silja Tallink

Rederiet Tallink Silja Lines omvandlar ytterligare två färjor till tillfälligt boende för ukrainska krigsflyktingar. Det handlar om färjorna Silja Europa och Galaxy – som kommer att flyttas till Nederländerna från och med augusti och september. 

Beslutet innebär också att över 200 anställda varslas.

Tallink Silja Line Europa som trafikerar rutten Tallinn-Helsingfors och är en av Nordens största kryssningsfärja med 1.400 hytter, kommer i slutet av högsäsongen att flytta till Nederländerna. Från och med den 20 augusti kommer färjan att omvandlas till ett tillfälligt boende för ukrainska flyktingar. Kontraktet är på sju månader, med förlängningsmöjligheter på tre månader.

Även färjan Silja Line Galaxy som trafikerar rutten mellan Turku och Stockholm, med 795 hytter, kommer att flyttas till Nederländerna från och med den 20 september, med samma avtalsvillkor och förlängningsmöjligheter som för Silja Line Europa. 

Vilken hyra Tallink debiterar för uthyrningen av färjorna kommunicerar inte bolaget.

Totalt har fyra av rederiets färjor omvandlats till tillfälligt boende för ukrainska flyktingar under det andra kvartalet, då Silja Line Isabelle och Victoria I sedan tidigare flyttat till Skottland respektive Tallinns hamn. 

Bakgrunden är bland annat en fortsatt sämre efterfrågan i kölvattnet av pandemin tillsammans med dyr bunkerolja (fartygsbränsle). Det säger bolagets presstalesperson Erika Janson. 

”På det här sättet vet vi att vi har en stabil inkomst för lågsäsongen,” säger hon.

Beslutet resulterar också i att Silja Line Galaxy lämnar Sverige, vilket har resulterat i att 265 medarbetare fått gå.

” I Sverige tappar vi Galaxy helt och hållet, då den flaggar om till Estländsk flagg. Därmed varslas sjöpersonalen i Sverige på grund av arbetsbrist, det är väldigt tråkiga nyheter tyvärr”, säger Erika Janson. 

Bolaget släppte också sin delårsrapport för det andra kvartalet under torsdagen, där det framgår att trots en ökad efterfrågan jämfört med föregående år har Ukrainakriget haft en negativ påverkan på efterfrågan under det andra kvartalet. 

”Med tanke på osäkerheterna kring återhämtningen efter pandemin, samt utvecklingen med den geopolitiska situationen har företagsklimatet förbättrats, men är fortsatt utmanande”, skriver bolaget i kvartalsrapporten. 

I kvartalsrapporten framgår det även att intäkterna för segmentet ”övrigt”, som främst drivs av uthyrning av färjor för tillfälligt boende, ökade med 63,5 procent jämfört med samma kvartal 2021 till totalt 32,9 miljoner euro för det andra kvartalet 2022. Man vände också till ett positivt ebitda-resultat inom segmentet jämfört med årets första kvartal, från minus 5,2 miljoner euro till 8,1 miljoner euro. 

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Seminar at Seas är namnet på det exklusiva utbildningsprogrammet som Royal Caribbean anordnar för sina...
Den 20 mars avgick premiärkryssningen med Östersjöns nya nöjeskryssare Birka Gotland och i påsk gjorde...
Var fjärde tillfrågad säger att de tänker på hållbarhet när de bokar en kryssning. Och...
När Finnlines expanderar sitt ruttnätverk med en linje till Świnoujście i Polen. Trafikstarten är den...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy