söndag 19 maj, 2024

Thomas Cooks konkurs slår mot turistländer

Dela

Thomas Cooks konkurs har stora effekter i flera av Europas turistnationer. I Grekland finns en oro bland hotellägarna över att man inte ska få betalt för sommarens hotellbokningar.

– Just nu är vi i ett väldigt svårt läge, säger chefen för Greklands hotellförening Grigoris Tassios till grekiska public servicebolaget Ert.

– Störst är problemen på Rhodos, Kos, Kreta, och Korfu, säger han.

Där befinner sig majoriteten av de runt 50 000 personer som rest till Grekland med Thomas Cook.

Den ständigt växande grekiska turistnäringen slog rekord förra året med 33 miljoner besökare och är en oerhört viktig inkomstkälla som står för över en femtedel av landets BNP.

Resejättens konkurs riskerar nu att slå hårt slag mot hotellägarna – många har inte hunnit få betalt för de senaste två månadernas bokningar – pengar som nu riskerar att brinna inne, säger Grigoris Tassios.

På Kreta har runt 70 procent av hotellägarna haft samarbete med Thomas Cook. Där finns nu 20 000 turister som inte vet hur de ska komma hem, men enligt Greklands turistminister Charis Theocharis har extraflighter satts in för att göra det möjligt för folk att komma hem på smidigast möjliga sätt. Myndigheterna ska också se över hur de kan stötta hotellägare som drabbats.

Även i andra länder kämpar man med att hitta en lösning för de strandsatta turisterna, på Kanarieöarna exempelvis finns runt 30 000 Thomas Cook-resenärer, på Cypern finns 15 000 och i Turkiet 21 000.

Där säger myndigheterna att betalningarna till turkiska hotellägare är garanterade enligt ett avtal med brittiska myndigheter – och man varnar samtidigt för att åtgärder kommer vidtas mot de hotell som kräver betalt direkt från gästerna eller hotar att kasta ut dom.

Källa:sverigesradio.se

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy