söndag 23 jun, 2024

Trög återhämtning för hotellen – affärsresandet inte tillbaka

Dela

Hotellbranschens återhämtning går fortfarande trögt, visar färsk statistik från branschorganisationen Visita. Nu vill näringen se åtgärder från beslutsfattarna.

”Bokningarna i mars är ner nästan 30 procent jämfört med 2019” säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.

Branschorganisationen Visita, som företräder aktörer inom besöksnäringen i Sverige, har tillsammans med företaget ”benchmarking alliance” sammanställt statistik på hotellens beläggningsgrad i mars 2022, och statistiken visar att återhämtningen efter pandemin fortfarande går trögt. Trots lyfta restriktioner är beläggningsgraden 29 procent lägre än jämfört med samma tidpunkt 2019.

”Det finns främst tre anledningar till att bokningsgraden är låg, det ena är att affärsresandet inte har kommit tillbaka än, och det kommer nog ta tid innan det gör det. Sedan har konferenser en bra bit kvar, även om bokningen har kommit igång. Och det tredje är att det fortfarande saknas utländska gäster”

Värst är det i Stockholm – där bokningsgraden är 39 procent lägre än vid samma tidpunkt 2019. 

”Nu har vi äntligen restriktionsfritt, och det är med stor lättnad som vi välkomnar det. Men samtidigt ser vi att bokningar inte har normaliserats ännu, utan vi har fortfarande 30–40 procent kvar till normalläge, och det är bekymmersamt”, säger Thomas Jakobsson.

Nu vill Visita att beslutsfattarna agerar – genom att halvera momsen från tolv till sex procent. Visita menar att det kommer att stimulera den inhemska resekonsumtionen, men också att underlätta branschens återhämtningsperiod. 

”Den inhemska privata efterfrågan återhämtar sig ganska snabbt, och det är den vi kommer behöva lita på nu – eftersom utländska gäster och affärsgäster dröjer”, säger Thomas Jakobsson. 

Men Finansdepartementet säger att någon sådan, eller annan åtgärd, inte är aktuell i dagsläget.

”Genom hela pandemin har regeringen fattat beslut om historiskt stora stödinsatser. Så sent som under februari månad har flera stödåtgärder legat fast, och möjligheterna att få anstånd med skatteinbetalningar har utökats och gjorts mer förmånliga. Regeringen presenterade i höstas en budget med kraftfulla åtgärder för att stötta återstarten av ekonomin efter coronapandemin. Det pågår inget ytterligare arbete utöver det som redan presenterats”, säger Mirjam Kontio, pressekreterare hos finansminister Mikael Damberg. 

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy