måndag 22 jul, 2024

Trots flygkaoset – regeringen har fortsatt förtroende för Swedavia

Dela

Foto: Sundair

Svenska flygsektorn är i kaos med ett krisande SAS och timslånga köer för resenärer på Arlanda. Men några besked om ytterligare skattemiljarder till SAS vill regeringen inte ge och förtroendet för Swedavias ledning sviktar inte.

”Det är svårt att göra Swedavia ansvariga för det”, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Semestrande och affärsresande svenskar får köa i timmar för att ta sig igenom säkerhetskontrollerna på Arlanda. 

Bakgrunden är att säkerhetsbolaget som ansvarar för kontrollerna inte har tillräckligt med personal till säkerhetskontrollen.

Arlanda ägs av statliga Swedavia men enligt Swedavia är roten till problemet att Säpos säkerhetsprövningar av personalen drar ut på tiden.

Säpo å sin sida menar att myndighetens handläggningstider är desamma som de alltid varit och att problemet alltså inte ligger hos dem.

Samtidigt som den ena aktören efter den andra skyfflar över ansvaret på någon annan väntas de långa köerna på Arlanda vara kvar till i höst, enligt Swedavia.

Trots kaoset är regeringens förtroende för Swedavias ledning fortsatt intakt, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Han hävdar samtidigt att regeringen inte kan hållas ansvarig för situationen, vilket oppositionen hävdat.

”Det är svårt att uttala mig om förtroende för Swedavia när det är kö på Säpo. Det är svårt att göra Swedavia ansvariga för det. Bolagsledningen måste göra en bedömning av detta. Man skulle önska att vi kan vara inne i varje detalj i allt som händer i bolagen, men det kan vi inte göra”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Liksom Swedavia pekar näringsministern alltså på att det är handläggningen av säkerhetskontrollen som är anledningen till köerna.

”Jag tycker att det är svårt att uttala kritik mot Swedavia när det uppenbarligen är ett problem att man inte får fram säkerhetskontrollen, för det har blivit mycket skärpt om vem som anställs på flygplatser och så måste det nog få vara.”

Ett annat orosmoment för resenärer är SAS . Bolaget behöver ytterligare miljarder för att klara livhanken och den svenska och danska staten har redan gått in med åtskilliga miljarder för att hålla SAS i luften.

Di kunde på onsdagen avslöja att det finns utländska investerare som uttryckt intresse för att köpa flygbolaget.

”Vi håller på att analysera framåt och vi har ingen kommentar om det finansiella läget i SAS i dagsläget”, säger näringsministern.

Det handlar om nya miljardbelopp, du tycker inte att du är skyldig skattebetalarna svar?
”Jag är skyldig skattebetalarna svaret, men du kommer få det när vi är färdiga med analysen.”

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Japans största flygbolag, ANA, etablerar sig på Stockholm Arlanda Airport med en direktlinje till Tokyo...
Fler utrikesresenärer och ökade kommersiella intäkter vid Swedavias flygplatser påverkade nettoomsättningen positivt under årets andra...
 Icelandair är den nya ledaren för European Airlines när det gäller punktlighet, efter nästan 4...
Rymdbolaget Space X raket Falcon 9 har fått flygförbud efter ett misslyckat försök att placera satelliter i...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy