måndag 20 maj, 2024

Trots öppna gränser – få besöker Italien: ”Helt enkelt inte alls några turister”

Dela

Trots att Italien haft gränsen öppen mot EU/Schengen-området sedan i början av juni märks ännu inga turister i landet.

Det sade chefen för den italienska turistbranschorganisationen Federturismo, Marina Lalli, under en pressträff med internationella medier på onsdagen, rapporterar bland annat tyska Welt.

”Det är inte som så att vi inte ser något betydande antal turister, vi ser helt enkelt inte alls några turister”, uppgav hon.

Det råder en avsaknad av utländska turister och hon tror inte att dessa börjar återvända till Italien förrän i september/oktober. Framför allt är det tyskar och österrikare som kan tänkas komma i och med de relativt enkla möjligheterna för dem att ta sig söderut till EU-partnern.

Däremot är turister från exempelvis Kina och USA förbjudna på obestämd framtid, vilket drabbar städer som Florens, Rom och Venedig hårt, enligt Federturismos chef.

Italienska familjer med inkomster på under 40.000 euro kan ansöka om en värdekupong på 500 euro för inhemskt resande. En absolut merpart av italienarna väntas stanna hemma denna sommar. Av de cirka 60 miljoner invånarna i landet väntas drygt hälften åka på åtminstone kortare resor inom Italien i sommar, visar en enkätundersökning från forskningsinstitutet Ixe enligt österrikiska Kurirer.

Nordea framhöll i en analys under våren att turism står för 13 till 15 procent av BNP i Spanien och Italien, mot mindre än 10 procent i länder som Sverige och Tyskland. 

Majoriteten av de sydeuropeiska ländernas turismintäkter kommer under sommaren, tillade Andreas Steno Larsen, chefsstrateg på Nordea, för Nyhetsbyrån Direkt. En avsaknad av sommarturism kan därmed innebära åtskilliga procentenheter i förlorad BNP för sydeuropeiska länder, i tillägg till de ekonomiska kostnaderna för de senaste månadernas nedstängning. Dessa redan skuldsatta länders underskott riskerar utan någon betydelsefull turistsäsong i sommar att bli ännu högre än vad som prognosmakare bedömt, befarade han.

Källa:nyhetbyrån direkt

Dela

Relaterade inlägg

Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...
Därför utökar researrangören nu sitt vinterprogram med ytterligare en destination i Afrika: Gambia! - Sedan pandemin har...
Maldiverna är en ledande global aktör inom hållbarhet på den internationella scenen som världens lägst...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy