torsdag 23 maj, 2024

Trump i trubbel kring hotell

Dela

Foto:TRUMP INTERNATIONAL HOTEL

Trump international hotel, ett av hotellen i Trumpimperiet som ligger ett stenkast från Vita huset, är i centrum för en stämningsansökan mot USA-presidenten.

En domare har beslutat att stämningsansökan godkänns och kan fortsätta till nästa steg som innebär att delstaten Maryland och staden Washington kan börja samla bevis mot presidenten.

Det är första gången som en viss typ av anti-korruptionsbestämmelser i konstitutionen tillämpas på en sittande president. De så kallade ersättningsklausulerna handlar om att det inte är tillåtet att en president får några ekonomiska fördelar från inhemska myndigheter eller utländska regeringar.

För drygt ett år sedan stämdes Trump av nästan 200 parlamentariker från Demokraterna. De anser att presidenten bryter mot den amerikanska konstitutionen när han fortfarande har en andel i hotellet, som ofta tar emot gäster både från USA:s myndigheter och utländska regeringar som är i Washington för att besöka Vita huset.

Om domarens beslut kvarstår kan det innebära att de kärande i målet kan undersöka Trumps deklarationer. USA:s justitiedepartement har dock fortfarande möjligheten att överklaga beslutet. Departementets ståndpunkt har tidigare varit att hela stämningen bör strykas eftersom de anser att klausulerna i konstitutionen är till för att förhindra att en president tar emot mutor, inte för att stoppa honom från att göra affärer.

I USA är det tradition – men inte lag – för presidenter att redovisa sina deklarationer. Trump har vägrat.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Norges nya destinationshotell, Wood Hotel Bodø, öppnade 15 maj, 2024. Såväl lokalbefolkningen som långväga besökare...
Room Republic tar tacksamt emot utmärkelsen Travellers Choice för femte året i rad. Travellers Choice...
Blique by Nobis utseddes till Årets Innovatör på Svenska Mötespriset 2024, under en galamiddag i...
Högbo Brukshotell & Spa utanför Gävle har genomgått en omfattande renovering och öppnar den 1 juni upp...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy