måndag 27 maj, 2024

Turistrådet samlar Västsveriges besöksnäring i Hållbarhetsklivet

Foto:Henrik Ericsson

Dela

Foto:Henrik Ericsson

Idag tar Turistrådet Västsverige första steget för att lansera Hållbarhetsklivet, ett samlat initiativ för en hållbar besöksnäring. Hållbarhetsklivet uppmuntrar såväl offentliga som privata aktörer inom Västsveriges besöksnäring att med gemensam kraft ställa om till ett hållbart samhälle. Sajten hallbarhetsklivet.se släpps idag den 2 oktober och officiell lansering av hela Hållbarhetsklivet sker den 17 november.

I ett internationellt perspektiv är destinationen Västsverige redan högt ansedd inom hållbar turism.

– Vi vill dra nytta av vår framskjutna position inom hållbar turism och vi är glada för att vi redan har cirka 150 verksamheter som anslutit sig till Hållbarhetsklivet. De har alla bidragit med egna exempel på initiativ på hallbarhetsklivet.se. Låt dig inspireras, knyck idéer och gå med själv genom att bidra med dina egna framsteg, säger Fredrik Linden, vd Turistrådet Västsverige.

Fyra principer

Hållbarhetsklivet baseras på fyra grundläggande principer. Anslutna verksamheter beaktar nedanstående principer i den egna verksamhetens kommande utvecklings- och marknadsföringssatsningar.

  1. Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt.
  2. Bra för både boende och besökare.
  3. Fler besökare när och där det inte är fullt.
  4. Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter.

Webbplats med alla initiativ

hållbarhetsklivet.se har Turistrådet Västsverige samlat initiativ från västsvenska besöksnäringsföretag och kommuner, som berättar hur de själva arbetar med hållbarhet i sina verksamheter. Via sajten kan man skicka in sina exempel på hållbarhetssatsningar – inga initiativ är för små. Viktigt att påpeka är att Hållbarhetsklivet inte är någon certifiering eller medför några ekonomiska åtaganden – utan istället är ett ställningstagande för en hållbar besöksnäring.

– Det krävs en viss form av styrning för att uppnå en hållbar besöksnäring, och alla måste dra sitt strå till stacken. Olika typer av verksamheter kan göra olika saker. Vi vill att så många som möjligt ansluter sig och medverkar i Hållbarhetsklivet utifrån sin egen verksamhets förutsättningar, säger Fredrik Lindén.

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy