torsdag 23 maj, 2024

Turkiets krig skrämmer bort svenska turister

Dela

Foto.Turkietresor

Turkiets militära insats får konsekvenser för landets turism.

Flera svenska resebolag uppger för TT att striderna i Syrien lett till ett minskat intresse för resor, bland annat i samband med stundande höstlov.

Den turkiska offensiven i Syrien har väckt omvärldens kritik. Men den verkar även få konsekvenser för Turkiets turism, en av landets viktigaste inkomstkällor.

En rundringning som TT gjort bland olika svenska reseaktörer vittnar om att det återigen finns en oro bland svenska resenärer för bokningar till Turkiet.

Ving uppger att man ser en knapp avmattning i bokningsläget till nästa sommar, något som enligt bolaget är naturligt i oroligheter. Det är dock för tidigt att dra några slutsatser hur det påverkar bokningsläget, enligt Ving.

Även på Turkietresor har man märkt av en förändring.

”Vi ser en något minskad efterfrågan. Det är inte riktigt samma tryck när det gäller bokningar av höstlovsresor. Samtidigt har vi fått minimalt med avbokningar”, säger vd:n Anders Lindström och fortsätter:

”Generellt när det inträffar sådana här händelser märker vi att vi får flera förfrågningar från kunder som har en resa inbokad eller funderar på att resa och de undrar då om det är säkert.”

I nuläget har Turkietresor 700 svenska turister på plats men såväl Ving som Turkietresor poängterar att klassiska reseorter som Antalya ligger långtifrån gränsen till Syrien, där striderna pågår.

Reseperioden till Turkiet börjar samtidigt närma sin slutfas där de sista resorna från svenskt håll sker i samband med höstlov för att sedan återupptas i större skala nästa år. En utdragen konlikt skulle i teorin kunna slå mot turismen, som precis återhämtat sig efter en kraftig nedgång i anslutning till 2016 års terrorattentat och kuppförsök.

Under andra kvartalet i år steg landets turismintäkter 13,2 procent till 7,97 miljarder dollar varav 87 procent av intäkterna kom från utländska turister, enligt sajten Trading Economics.

Reseföretagen vill av konkurrensskäl inte uppge antalet svenskar som rest till Turkiet men enligt den resebarometer som tidningen Vagabond gör varje år bokades 192.000 resor till landet 2018, en uppgång från 113.000 året innan men samtidigt långt ifrån rekordsiffran 2013 med 728.000 resor.

Landets turism har dessutom i närtid drabbats av Thomas Cooks konkurs vilket enligt företrädare för landets hotellorganisation kan betyda 600.000–700.000 färre turister nästa år.

Turkiets turistminister gick därför nyligen ut och försäkrade att lågprisbolaget Easyjet kommer att öka sin kapacitet till Turkiet. Hur utvecklingen blir nästa år återstår dock att se.

”Det är svårt att dra alltför stora slutsatser när det kommer till resandet. Vi har inte släppt vårt program för 2020 ännu”, säger Anders Lindström, vd för Turkietresor, och påpekar att det finns flera faktorer som spelar in.

”Det handlar också om det faktum att exempelvis andra länder minskar sin turism och var bolagen i stället ska flyga till liksom valutaförändringar. Men det man kan säga är att valutamässigt har man fått mycket för pengarna i Turkiet.”

Klla:TT

Dela

Relaterade inlägg

Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på...
Denna rapport undersöker de kritiska aspekterna av infrastrukturen i Sverige som påverkar rese- och besöksnäringen....
Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy