torsdag 20 jun, 2024

Tusentals passagerare påverkas av brittisk pilotstrejk

Dela

Foto:British Airways

Vid midnatt började piloterna vid British Airways för första gången i företagets historia att strejka. Upp mot 300 000 passagerare väntas beröras av strejken.

– För första gången har jag nu tänkt tanken – aldrig mer British Airways, säger Duncan Lyon till BBC. Han har fått betala motsvarande 6000 kronor för att hitta en alternativ reselösning hem från semesterresan.

Strejken, som i ett första steg genomförs måndag och tisdag och i vilken de flesta av företagets cirka 4300 piloter deltar i, väcker diskussion här i Storbritannien. Piloter på British Airways tjänar nämligen i genomsnitt över en miljon kronor om året, piloter med kaptens grand tjänar kring det dubbla.

Men piloterna kräver sen en längre tid en större del av företagets stora årliga vinst. Piloterna menar att företagets bud på 11,5 procents löneförhöjning under en 3-års tid är för lågt.

Företagsledningen har sagt nej och har bland annat som motåtgärd hotat med att ta bort det för piloterna och deras familjer mycket förmånliga rabattsystemet för resor med British Airways.

De flesta avgångar som berörs har ställts in sen en tid tillbaka, strejken påverkar enligt Swedavia ett femtontal avgångar till och från Sverige.

Källa:sverigesradio.se

Dela

Relaterade inlägg

Anhöriga till de som fallit offer i två dödliga olyckor med Boeings flygplansmodell 737 Max...
En Boeinganställd kvalitetsinspektör hävdar att den amerikanska flygplanstillverkaren felbehandlat och tappat bort hundratals defekta flygplansdelar,...
Air Canada på Stockholm Arlanda Airport med en invigningsceremoni inför de första flygningarna till Toronto...
Amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har påbörjat en utredning om hur förfalskat titan fann sin väg in...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy