onsdag 22 maj, 2024

Uppgift: Besked om julresor väntas nästa vecka

Dela

Foto: Wikimediia Commons

Alla väntar på besked om hur julen kan firas i år. Går det att resa till släkten eller fjällen?

Folkhälsomyndigheten siktar på att ge besked nästa vecka.

Från den 14 december ska samma regler för att begränsa smittspridningen gälla i hela landet. På Folkhälsomyndigheten pågår ett febrilt arbete för att ersätta de lokala allmänna råd som gäller nu, och för att ta fram rekommendationer för jul- och nyårshelgerna.

Kontakterna är många med smittskyddsläkare, regioner, länsstyrelser och andra berörda. Siktet är inställt på att kunna presentera de nya reglerna på torsdag nästa vecka, enligt uppgift till TT.

Juridiskt är det inte möjligt att förbjuda resor, men flera regioner avråder i dag från onödiga resor. Det FHM nu arbetar utifrån är en mildare form av föreskrift och råd.

Eftersom folk antas vilja resa i jul, är det mer hållbart att se till att resandet kan ske på ett så planerat och säkert sätt som möjligt, går resonemanget. 

Till exempel att åka bil för den som har möjlighet till det, att tänka över hur man kan ta sig hem om man blir sjuk, så att sjukvården inte belastas, att inte umgås med nya sociala kontakter och överhuvud taget få alla att ta ansvar.

Inget är beslutat ännu. Hela tiden måste smittoläget vägas in, berörda aktörer konsulteras och regeringen kan också ha synpunkter.

FHM har särskilt haft diskussioner med skidlänen när det gäller julresorna. I Dalarna säger biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund att man ser med oro på smittspridningen.

”Men vi jobbar utifrån att det kommer att komma folk, så vi förbereder oss på alla sätt, till exempel med utökad provtagning. Och vi för diskussioner med verksamheter på skidorterna så att de kan isolera sjuk personal, till exempel”, säger hon. 

I dag har Dalarna en avrådan från onödiga resor inom regionen. Och ur strikt smittskyddssynpunkt vore det en hjälp om reserestriktioner fanns kvar, anser smittskyddsläkaren.

”Är det som nu eller värre är det absolut inte bra att man reser mellan regioner”, säger Helena Ernlund.

I ett annat vinterturismlän, Jämtland, hoppas regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand att skidturisterna ska kunna komma.

”Om du reser med din egen bil, med din egen familj till en egen stuga eller lägenhet, så är det ju ändå i en begränsad grupp. Den typen av möjligheter skulle vi önska finns kvar”, säger Eva Hellstrand.

Är ni inte oroade för att vården inte har kapacitet att ta hand om besökare från andra regioner?
”Vi förutsätter ju, om det blir möjligt, att den som reser faktiskt tar den hänsynen. Har man träffat någon som man vet är smittad då reser man inte. Då stannar man i sin vanliga miljö. Vi måste försöka ha den tilliten till varandra”, säger Eva Hellstrand.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på...
Denna rapport undersöker de kritiska aspekterna av infrastrukturen i Sverige som påverkar rese- och besöksnäringen....
Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy