onsdag 24 apr, 2024

Uppgifter: Norska staten redo bli ägare i SAS – har hyrt in ABG

Dela

Foto:SAS

En skuldsanering i SAS kan leda till att norska staten återkommer som ägare i flygbolaget, då näringsdepartementet nu överväger att delta i en räddning, skriver norska Dagens Næringsliv.

ABG Sundal Collier ska ha konsulterats som rådgivare av näringsminister Jan Christian Vestre.

Det är fyra år sedan den norska högerregeringen gick ur SAS genom att sälja sina kvarvarande 10 procent i flygbolaget för 600 miljoner norska kronor. Men efter att ledningen i samband med delårsrapport i tisdags beskrev en diger situation för bolaget övervägs nu alltså ett återinträde för norska staten, skriver Dagens Næringsliv.

SAS-ledningen skrev i delårsrapporten att det behövs 9,5 miljarder kronor i nytt eget kapital, vilket ska ske efter att en skuldpost på 20 miljarder kronor konverterats. Kreditgivarna kommer tilldelas aktier i utbyte för att skulden skrivs ned och konverteras till eget kapital. 

En av dessa kreditgivare är norska staten. Under pandemin tilldelades 1,5 miljarder norska kronor i lån till SAS genom ett garantiupplägg. 

Hårda förhandlingar väntas dock framgent för regeringen och SAS, enligt Dagens Næringsliv.

”Det är känt att SAS befinner sig i en svår situation och norska staten är redan en indirekt långivare till SAS genom att bolaget nyttjat lånegarantin som ställdes ut till luftfart”, skrev näringsdepartementets kommunikationsavdelning till tidningen.

Under våren 2020 upprättade myndigheterna ett lånepaket mot flygsektorn till ett värde av 6 miljarder norska kronor, som en del av en statlig coronastödsatsning. SAS-konkurrenten Norwegian Air tilldelades 3 miljarder norska kronor i lån medan SAS fick 1,5 miljarder norska kronor. Detta kan nu förvandlas till norska statens biljett in i ägarboken, oavsett om regeringen vill vara långsiktig ägare eller inte.

”Staten har fått bolagets planer och scenarioanalyser presenterade för sig. Det är för tidigt att säga hur staten kommer ställa sig inför olika lösningar. I och med att SAS är börsnoterat kan vi inte kommentera processen eller möjliga lösningar, det får bolaget göra”, sade statssekreterare Halvard Ingebrigtsen till tidningen.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Dela

Relaterade inlägg

Swiss International Air Lines (SWISS) planerar att återuppta sina passagerarflygningar till Tel Aviv. Den avgörande...
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid...
Flygbolaget Finnair redovisar en omsättning som var lägre än väntat under första kvartalet. Rörelseresultatet visade...
Finska petroleumbolaget Neste har fått en order från Boeing på 7,5 miljoner gallon, motsvarande mer...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy