måndag 20 maj, 2024

Upptäck filmparadiset Malta

Dela

Foto:Malta

Ö-riket Malta må vara litet men det är ett gigantiskt filmland. Här har otaliga filmer och teveserier spelats in. Bland dem den svenska filmen ”Syndabocken” som tidigare i år fick sju Guldbaggar!

”Syndabocken” är en thriller om svindlare, skumraskaffärer och utpressning i den svenska e-gaming kolonin på Malta mot en fond av strålande sol, blått hav, historiska städer och ett magnifikt klipplandskap. Filmen utspelar sig inte bara på Malta den har också spelats in där. MKalkara marinan är en av flera marinor som figuerar i filmen liksom den majestätiska Fungus klippan och Dwejra grottan. Det klippiga kustlandskapet runt den unika saltvattenslagunen Dwejra ligger på Maltas syster-ö Gozo och attraherar många turister tack vare dykning, klippklättring och båtutflykter. Barockhuvudstaden Valletta känd för sina många kulturskatter och därför av UNESCO utsetts till världsarv flimrar också förbi.

”Syndabocken” har samproducerats med bl a produktionsbolaget Pellikola och den maltesiska producenten Oliver Mallia tog till sociala medier efter att filmen vunnit sju Guldbaggar:

”Den här prestationen är ett resultat av det otroliga kraftprov som Maltas bästa a-funtioner åstadskommit: produktionsdesigner Jon Banthorpe, ljudtekniker Aleksandar Bundalo, hår- och make-up designer Jackie Grima, rollsättare Edward Said, inspelningsledare Beppe Abela, produktions koordinator Elaine Bonello, platschef Slavko Vukanovic, belysningsmästare Oliver Agius, passare Marvin Shead och hela produktionsteamet. Många tack och stort grattis till alla som medverkat.”

Malta brukar kallas Medelhavets Hollywood. Ön har blivit en favorit inte minst för filmregissören Ridley Scott. Han har beskrivit Malta som en arkitektonisk pärla. Han har spelat in”Gladiator” här och hans senaste film ”Napoleon” som gick upp på biograferna i november är också delvis inspelad här. I filmens öppningsscen seglar fregatten Etoile du Roy in i Golden Bay som har en av västkustens finaste badstränder. 1600-tals fortet Fort Ricasoli föreställer Toulon i Napoleonfilmen och i Scotts nästa film ”Gladiator 2” har fortet förflyttats till romartiden och får även sällskap av Colosseum. Inspelningen pågår just nu och filmen får premiär i höst.

Andra filmer och teveserier som spelats in här helt eller delvis är bl a ”Game of thrones” (säsong 1), ”Troja” (2004) med Brad Pitt och ”Captain Phillips” (2013) med Tom Hanks. I ”Mordet på Orientexpressen” (2017) tjänstgjorde Valletta som Jerusalem. I ”Greven av Monte Cristo” (2002) föreställde staden Marseille.

Filmnördar kan upptäcka Maltas inspelningsplatser på guidade turer och det finns också särskilda ”Game of Thrones”- turer. Om det inte räcker kan man alltid närma sig filmens värld som statist. Här kan upp till tusentals statister behövas framför kameran när masscener spelas in.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...
Därför utökar researrangören nu sitt vinterprogram med ytterligare en destination i Afrika: Gambia! - Sedan pandemin har...
Maldiverna är en ledande global aktör inom hållbarhet på den internationella scenen som världens lägst...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy