onsdag 24 apr, 2024

Vädervarning i Portugal – brandrisken extrem

Dela

Portugal förbereder sig för den tredje värmeböljan i sommar. Hela landet är i beredskapsläge och varningar för den extremt höga brandrisken har sänts till samtliga mobiltelefoner.

Temperaturerna väntas stiga till uppemot 38 grader under de närmaste dagarna, samtidigt som det blåser hårt, rapporterar BBC.

Alla som bor i glesbygd varnas för att tända någon som helst form av eld, och regeringen har förbjudit användning av maskiner för att undvika gnistor. Även människors tillträde till skogar har begränsats.

Varningen trädde i kraft vid midnatt natten till söndag och gäller till och med tisdag. Omkring 92 000 hektar har redan brunnit i år på grund av torka och extrema temperaturer, enligt regeringens uppskattningar.

Under helgen har skogsbränder i Ourém och Leiria, norr om huvudstaden Lissabon, fåtts under kontroll.

I regionen Valencia i grannlandet Spanien är skogsbranden i området Bejís under kontroll efter att ha rasat i en vecka, uppger myndigheterna enligt AFP. Branden tvingade i tisdags ett tåg att stanna med följden att flera passagerare skadades då de flydde från tåget.

Runt 20 flygplan deltog under söndagen i brandbekämpningen, vilket är hälften mot närmast föregående dagar. De som evakuerats från området kan därmed återvända till sina hem, men de uppmanas att agera försiktigt, för faran för ytterligare bränder är inte över.

Spanien har drabbats hårdare än något annat land i Europa av bränder i år, enligt EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus. Närmare 285 000 hektar har brunnit – fyra gånger mer än ett genomsnittligt år sedan mätningarna började 2006.

Källa:TT-Aftonbladet.se

Dela

Relaterade inlägg

Kroatien satsar allt mer på cykelturism med fler leder. Från 2024 täcks hela ön Mljet...
Europa är den kontinent där uppvärmningen går snabbast, med temperaturer som stiger ungefär dubbelt så...
Taxi Stockholm är stolta över att presentera sin hållbarhetsrapport för 2023. Rapporten visar en betydande...
Den 20 april, slog Lisebergsparken upp portarna för den 101:a sommarsäsongen och bjöd in gäster...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy