onsdag 19 jun, 2024

Världens största onlinereseföretag summerar resandet 2023

Dela

Foto:Travellink

Nu summerar eDreams ODIGEO, resandet 2023 och blickar framåt mot 2024. Rapporten ”A Year in Travel”, som släpps idag, visar att storstäder som London, Paris, Bangkok och Barcelona ligger i topp för bokade semestrar bland svenskar nästa år.

Wellness- och soloresor har varit stora trender under året och sociala medier har visat sig spela en viktig roll vid valet av resmål. 

När onlinereseföretaget eDreams ODIGEO, där varumärket Travellink som är stort i Sverige ingår, summerar 2023 års resande visar det sig att resor till kontinenten är det som lockar allra mest. 3 av 4 svenskar (76%) väljer det och i topp ligger städer som London, Stockholm, Paris, Barcelona och Amsterdam. Var tionde svensk reser interkontinentalt.

Statistiken visar även att spontanresandet är stort. Bland svenskar bokar 42 procent max 15 dagar innan avresan. Bara var femte svensk (20%) bokar två månader i förväg eller mer.

Sociala medier påverkar i allt större utsträckning vart man väljer att resa. TikTok förväntas bli den mest inflytelserika sociala medieplattformen för resenärer, 60 procent uppger att de är intresserade av att besöka en ny plats som de har sett på TikTok.

Trender 2023

Kortare resor har varit populära under 2023. Ungefär 6 av 10 svenskar stannar borta i upp till en vecka, men 36 procent nöjer sig med 3-4 dagar. Nästan var fjärde svensk (24%) unnar sig en semester på 1-2 veckor.

Att resa solo har varit en trend under 2023. Att få bestämma själv vad man vill göra, att lära känna sig själv eller att helt enkelt våga testa att resa på egen hand, är de största drivkrafterna till en resa på egen hand*.

Även wellnesresor är en het trend globalt. 73 procent av alla resenärer planerar en resa för att öka välbefinnandet. För vissa handlar det om träning, andra om yoga, mental avkoppling eller detox från jobb, partner eller ohälsosamma mat- och dryckesvanor.

TV och film har allt mer tagit över rollen som reseinspiratör. Många är nyfikna på platser de har kommit att älska på skärmen. eDreams ODIGEO:s data visar en ökning av så kallad set-jetting efter Oscarsgalan 2023; efter Fabelmans lansering såg man till exempel en 110 procentig ökning av bokningar från italienare som reste till Los Angeles, och efter lanseringen av Tár i Storbritannien, rusade bokningarna till New York City med 228 procent jämfört med samma period föregående år.

Fler turister till Stockholm

Även Sverige är attraktivt bland turister och framför allt är det våra storstäder och naturen som lockar. 17 procent av turisterna som kommit till Sverige i år är tyskar, följt av fransmän (12%), spanjorer (11%) och engelsmän (10%). Turismen till Stockholm har ökat med 12 procent under 2023 jämfört med året innan och ligger nu på 14:e plats bland de destinationer som ökat mest globalt.

Trender för 2024

Resandet ser ut att bli lite annorlunda 2024. De mest bokade destinationerna bland svenskar hittills, för nästa år är London, Paris, Bangkok, Barcelona och Gran Canaria. Tittar man på vad folk söker mest på just nu är det mer långväga resmål som Bangkok, Phuket, Tokyo, New York och Krabi som lockar.

Under 2024 spår eDreams ODIGEO att många kommer besöka något av de stora internationella eventen som arrangeras.  Detförutspås att sportturismen kommer att öka med 17,5 procent till år 2030 och nästa år bjuder på många internationella sportevenemang, som t ex OS, Paralympics, Grand Prix och European Championships, vilka redan skapar intresse bland resenärer.  

Resenärerna vill även besöka platser där kulturen står i centrum med färgsprakande karnevaler och musikfestivaler eller matevents. 2024 blir Bodø I Norge the European Capital of Culture och resedata visar redan en ökning bland sökningar hit med 72 procent globalt jämfört med 2023.

Dana Dunne, VD för eDreams ODIGEO:

– Vår research visar att resor fortsätter att vara en mycket viktig del av människors liv. När vi tittar på den globala resekartan för 2023 förblir traditionella hotspots som Paris, Barcelona och London favoriter. Men vi har också sett långdistansdestinationer som Bangkok, Las Vegas och New York växa i popularitet i år. Det är riktigt spännande eftersom det visar hur resenärer omfamnar den stora mängden valmöjligheter, information och inspiration som är tillgänglig för dem tack vare ny teknik som AI och sociala medieplattformar som Tik Tok.

– Om vi tittar på nästa år ser det ut som resenärerna tar chansen att upptäcka nya destinationer, med hjälp av det enorma utbud de har till hands. Återigen, medan Paris och London står för de flesta bokningarna hittills, ser vi kunder som även söker efter platser i Nordamerika, Europa, Asien och Australien. 2024 kännetecknas också av en fullspäckad sportkalender och vi ser redan att det har stor inverkan – sökningar efter Paris ökade till exempel med 41 % under OS jämfört med samma period förra året. 2023 har varit ett hektiskt och spännande år för globala resor. Sammantaget visar uppgifterna att det över hela världen fortsätter att finnas en djup vandringslust och passion för resor.

Ta del av hela rapporten ”A year in travel” här. Ett urval av statistiken:

Mest bokade destinationer bland svenskar 2024

 • London
 • Paris
 • Bangkok
 • Barcelona
 • Gran Canaria
 • Amsterdam
 • Malaga
 • Kiruna
 • Stockholm
 • Alicante

Mest bokade destinationer bland svenskar under 2023

 • London
 • Stockholm
 • Paris
 • Barcelona
 • Amsterdam
 • Malaga
 • Berlin
 • Alicante
 • Gdansk
 • Rom

Antal resdagar, 2023

 • 2 dagar           14%
 • 3-4 dagar        36%
 • 5-6 dagar        13%
 • 7-13 dagar      24%
 • 14-20 dagar    6%
 • 21+ dagar       7%

Om rapporten

Här tar du del av hela rapporten “A Year in Travel” 

eDreams ODIGEO 2023 A Year in Travel Report har sammanställts med hjälp av flygbokningsdata från företagets onlineresebyråvarumärken (eDreams, Opodo, GO Voyages och Travellink). Datan täcker perioderna från 1 januari till 31 oktober 2023 jämfört med samma datum 2022. Resedatumen är: 1 januari till 31 december 2023 som jämförts mot samma datum 2022, liksom 1 januari 2024 till 31 januari 2024.

* Enkät genomförd av One Poll för eDreams ODIGEO där 10 000 respondenter från USA, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland, Portugal och Sverige har deltagit. Enkäten genomfördes mellan 27 juni 2023 och 5 juli 2023.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Möjligheten till fritid, nöjen och sociala aktiviteter är betydligt sämre för arbetare jämfört med tjänstemän....
Undvik sommarbedragarna – checklista för att minska risken för bluffakturor I takt med att sommarsäsongen inleds,...
Aviareps meddelar att Visit Estonia förlänger sitt samarbete med Aviareps som B2B-representant för Estland i...
Värmeböljan i Grekland har lett till ytterligare dödsfall och försvinnanden. På söndagen hittades en amerikansk man...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy