lördag 13 apr, 2024

Vatten är vägen till hälsa i Kroatien

Dela

Foto:Krotien

Nytt år står för dörren med nya föresatser. Det ger många energi att fokusera på sin hälsa för att må bättre både till kropp och själ. Kroatien är ett idealiskt resmål för hälsoturism både för den som söker medicinsk- och rekreationsbehandlingar.
Den 1 januari 2023 förenklas dessutom besök då Kroatien blir en del av Schengen och inför euro.

Kroatien har en flera tusen år gammal tradition baserad på livselixiret vatten. Svavelrikt thermalvatten och terapeutiska lerbehandlingar har lockat besökare sedan urminnes tider. Kroatien har 103 naturliga källor med mineralrikt vatten som lär föryngra, stimulera och kurera. Det har banat väg för thermalbad och span. I dag har Kroatien högklassiga kurorter, medicinska center och wellnessanläggningar över hela landet. Stora spa- och wellnessoaser finns också i anslutning till många hotell, inte minst på turistorter.

Kvarnerbukten i mellersta Kroatien är ett epicentrum för wellness, tandvård och rehabilitering inom sportturism. Thalassoterapicenter i Opatija och Crikvenica har historisk renommé då hälsoturismen på 1800-talet lockade hit Europas elit, bland dem kung Oscar II. I dag kurerar sig Kroatiens idrottare på några av världens bästa rehabcentra som Terme Selce i Crikvenica. Här har stjärnor som fotbollsspelaren Luka Modrić men även utländska toppidrottare fått behandling.

Omgivningen på ön Lošinj är vitaliserande i sig tack vare frisk och ren luft men också växter ger naturlig aromaterapi. Här finns många wellness-hotell däribland Vitality Hotel Punta som fick World Spa utmärkelsen ”Kroatiens bästa Wellness Retreat 2022”, tack vare sitt vitaliseringsprogram baserat på salt- och mineralrik aerosol, växtoljor och plankton. Hotel Bellevues spaklinik utnämndes
till ”Kroatiens bästa hotellspa 2022”, även den belägen på Lošinj. Resorten av världsklass erbjuder ett helt ekosystem av wellness baserat på havets mineralrika rening och detox. Här erbjuds också cryoterapi en behandling i –190°C. Megastjärnor på fotbollsplanen som Erling Haaland har cryokammare i sina egna hem, då köldbehandlingen reducerar inflammation och ger snabbare återhämtning efter ansträngande fysisk aktivitet. Men det är inte bara idrottare som drar nytta av cryoterapi. Den är ett snabbspår till viktminskning och lär vara föryngrande och boosta immunförsvaret.

Många kurorter som Tuheljske Toplice, Varaždinske Toplice och Krapinske Toplice finns i inlandet i Hrvatsko Zagorje. Det här är hemvist åt många varma källor med mineralrikt vatten för thermalbad och terapeutisk lera. I slavonska Bizovac finns Thermalcenter Bizovacke Toplice med jodrikt thermalvatten vars ursprung kommer ur det utdöda Pannoniska havet. Thermalvattnet är 96°C och har Europas högsta temperatur.

Regionerna Istrien och Dalmatien har också ett högklassigt utbud inom hälsoturism och wellness i turistorter utmed kusten och på öarna.

Adriatiska havet är Kroatiens naturliga hälso-oas. Det avstressande och avslappande vågskvalpet räcker långt som må bra-upplevelse!

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intresset för...
Sembo har lanserat en ny typ av AI-assistent som ger skräddarsydda förslag på resor, transport...
Efter fem år i Intoit Travel Group och med en fantastisk tillväxt där man mer...
VIAREPS ska marknadsföra flod- och havskryssningsrederiet Plantours i Norden och Benelux Plantours utser AVIAREPS, världens ledande...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy