lördag 27 jul, 2024

WHO: 60-plussare bör inte resa utomlands

Dela

Foto: Mats Montner

Efter spridningen av virusvarianten omikron uppmanar Världshälsoorganisationen (WHO) personer äldre än 60 år att ställa in utlandsresor eftersom de löper risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19.

”Jag tycker det är lite för tidigt att dra det kortet”, säger professor Ali Mirazimi till TT.

WHO:s rekommendation på tisdagen omfattar även multisjuka personer.

”Personer som är krassliga eller riskerar att utveckla svår sjukdom och dö i covid-19, inräknat personer över 60 år eller de som är multisjuka (till exempel hjärtsjukdom, cancer och diabetes) bör uppmanas att ställa in resor”, skriver WHO i sitt reseråd riktat till världens regeringar.

Världshälsoorganisationen skriver vidare att den väntar sig att omikronfall kommer att upptäckas i ett ökande antal länder till följd av att nationella myndigheter trappar upp smittspårning och sekvensering. WHO avråder samtidigt världens länder från att stänga gränser som ett sätt att stoppa smittan.

”Allmänna reseförbud kommer inte hindra internationell spridning, och lägger en tung börda på människors liv och försörjning. Dessutom kan de påverka globala hälsoinsatser negativt under en pandemi genom att avskräcka länder från att rapportera och dela epidemiologiska data och sekvenseringsdata”, skriver organisationen.

Resenärer ska dock vara uppmärksamma på symtom på covid-19, ska vaccinera sig och följa rekommendationer oavsett om de har vaccinerat sig eller inte, enligt WHO.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, beskriver det som en försiktighetsåtgärd men är tveksam till att det har någon effekt.

”I dagsläget är kunskapsunderlaget ganska bristfälligt, vi vet inte så mycket om omikron”, säger han till TT och fortsätter:

”Frågan är om det först och främst är nödvändigt eller om det ens har någon effekt – de kan inte tvinga någon att inte resa.”

Mirazimi påpekar att även yngre kan drabbas hårt och beskriver ett scenario där en 55-åring potentiellt kan åka till Tyskland och ge det till en 60-åring hemma.

”Det blir en konstig åtgärd. Ibland tror jag att man vill visa att man är handlingskraftig. Att man gör saker. Utan att tänka lite. Spontant tänker jag att det här inte har någon längre effekt”, säger han.

På en fråga om det redan är försent för att stoppa viruset från att sprida sig runt i världen säger Ali Mirazimi att mönstret går igen från de tidigare varianterna, att vi upptäcker dem när de redan spridit sig.

”Det är en globaliserad värld. Folk reser, det kan vi inte stoppa, så viruset rör på sig. De åtgärder som är viktiga nu är att testa, hitta personerna, smittspåra och sätta in de resurserna i stället för att stänga gränser och stoppa människor från att röra på sig.”

Folkhälsomyndigheten i Sverige hälsar till TT att den under tisdagskvällen inte kommer att kommentera WHO:s reseråd.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Ett 1 000-tal turister evakueras efter att en skogsbrand brutit ut i regionen Apulien i södra...
Måndagen kan ha varit den varmaste dagen som någonsin har uppmätts på jorden. Därmed skulle...
All trafik till och från flygplatsen i Catania på östra Sicilien har stoppats på grund...
UN Tourism och TUI Care Foundation stärker sitt pågående partnerskap genom att underteckna ett avtal med fokus...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy