torsdag 23 maj, 2024

112-priset tilldelas aktörer vid branden på Stena Scandica

Dela

Foto:SOS Alarm.

112-priset 2023 tilldelas Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Storstockholms brandförsvar, Räddningstjänsten Östra Blekinge och Stena Scandica för sina insatser i samband med fartygsbranden i augusti 2022. Priset, som delas ut idag på eventet ”112-dagen 2023”, ges för den framgångsrika samverkan som hade stor påverkan för insatsens lyckade utgång.

Stena Scandica befann sig i närheten av Gotska Sandön på väg till Lettland när en brand utbröt på bildäck. Det stod klart tidigt att branden var omfattande. Fartygets personal bekämpade branden och såg till att passagerarna sattes i säkerhet. Under ledning av Sjöfartsverkets sjöräddningscentral förberedde sig ett flertal organisationer för att hjälpa besättningen med släckningsarbetet och för att ta hand om passagerare och besättning när fartyget skulle behöva evakueras.

– Insatsen är ett lysande exempel på god samordning för att rädda liv, egendom och miljö. Att samordna och verka tillsammans på ett systematiskt sätt är A och O i kris – detta har årets pristagare verkligen visat prov på, säger Madeleine Raukas, VD på SOS Alarm.

Motiveringen till 2023-års 112-pris lyder: 
112-priset 2023 tilldelas Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Storstockholms brandförsvar, Räddningstjänsten Östra Blekinge och Stena Scandica. Deras insatser i samband med fartygsbranden på Stena Scandica i augusti 2022 visar prov på föredömlig samverkan hos sjöräddningen och besättningen på fartyget.

– Vi är väldigt glada över utmärkelsen och att vår samverkan uppmärksammas. Sjöräddningsinsatsen för Stena Scandica var den mest omfattande vi upplevt på mycket länge. De besvärliga förhållanden som rådde innebar många timmar arbete i hårt väder för besättningar, räddningspersonal och passagerare. Det är ett styrkebesked att vi tillsammans lyckades hantera situationen. Det har vi all den tid och allt det arbete som görs i vardagen hos alla inblandade aktörer att tacka för, och vi tar med oss lärdomarna från insatsen i vårt ständiga arbete för att bli ännu bättre tillsammans, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddning på Sjöfartsverket.

112-priset
112-priset delas 2023 ut för åttonde året i rad. Priset ges till aktörer som under 2022 gjort betydande samhällsinsatser i samband med en kris eller händelse. Under de senaste åren har priset delats ut för bland annat proaktivt arbete mot skjutningar i Malmö, insatser mot psykisk ohälsa under pandemin, samt för insatsen vid explosionen i Linköping. SOS Alarm står bakom utmärkelsen som delas ut i samband med 112-dagen.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på...
Denna rapport undersöker de kritiska aspekterna av infrastrukturen i Sverige som påverkar rese- och besöksnäringen....
Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy