lördag 25 maj, 2024

2023 rekordår för Kroatiens turism

Foto:Aleksandar Gospic

Dela

Foto:Aleksandar Gospic

Under förra året besökte 20,6 miljoner resenärer Kroatien. Enligt eVisitor-systemet genererade dessa besökare 108 miljoner övernattningar. Jämfört med 2022 ökade antalet ankomster med 9% och övernattningar med 3%. 

”Kroatien har ytterligare befäst sin position som en av de mest eftertraktade destinationerna i Europa det senaste året. Detta syns inte bara i det totala resultatet utan även i andra indikatorer, som turismintäkter, som också förväntas bli rekordhöga, ”sa Kristjan Staničić, direktör för den kroatiska nationella turistrådet. Han uttryckte sin tacksamhet till alla partners inom turismnäring för ännu ett utmärkt turistår.

Staničić påpekade  att 2024 kommer att bli ett utmanande år på grund av det nuvarande världsläget. Trots detta planerar Kroatien att behålla sin konkurrenskraft genom hållbarhetsfokus och olika marknadsföringskampanjer.

“Turismen och ekonomin år 2023 var bra. Vi genomförde viktiga aktiviteter som stödjer turismutvecklingen. För- och eftersäsongerna var bästa någonsin, vilket indikerar förstärkning av året-runt turism. Förlängd turistsäsong är en av turistrådets viktiga strategiska målsättningar. Dessutom antogs en ny lag för att förstärka turismens hållbarhet ytterligare. Ekonomiska resurser för hållbarhetsarbete är säkrade genom befintliga pågående projekt och statsbudgeten för att kunna nå  målen under 2024”, enligt Nikolina Brnjac, turism- och idrottsminister.

Högsta antalet övernattningar förra året hade turister från Tyskland med 23,6 miljoner övernattninar, Österrike  med 8,4 miljoner, Nederländerna med 3,1 miljoner och Norden med ca 3 miljoner. De mest populära destinationerna i Kroatien var Istrien, Split-Dalmatiens län och Kvarner med en genomsnittlig ökning av övernattningar med 2%.

Dubrovnik utsedd till “must-visit” destination 2024 

Big 7 Travel, en internationell reseplattform, listar 24 “måsten” för att besökas under 2024. De framhäver sju resetrender som t ex ”Set-jetting,” ”Booze-free Breaks,” och ”Unique City Breaks,” där Dubrovnik klättrar till förstaplatsen. 

Dubrovnik rankas som den bästa unika stadsdestinationen för 2024. Staden rekommenderas att besökas under perioderna april-juni och september-oktober för att upptäcka staden och för bad i Adriatiska havet. Big 7 Travel beskriver Dubrovnik som en av Europas vackraste och mest underskattade städer och betonar dess charm, stadsmurar, badmöjligheter och livliga atmosfär.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Norge stänger gränsen för ryska turister och nu ska bara ryska medborgare med "särskilda anledningar"...
Många turister besökte Stockholm i samband med Taylor Swifts konserter. Det syntes inte minst på...
Crown and Champa Resorts (CCR) utökar sin närvaro i lyxsegmentet med sin senaste renovering, Veligandu...
Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy