onsdag 22 maj, 2024

6 tips för ett sportlov på hemmaplan

Dela

Fotograf: Friluftsfrämjandet/Niclas Vestefjäll

I delar av landet har sportlovet dragit igång, ett lov som hos många kanske förknippas med fjällresor och skidåkning. Men det behöver inte vara så! Har du möjlighet att vara ledig med barn på sportlovet finns det massor att göra ute i naturen även på hemmaplan. 


–  Friluftsliv ska vara tillgängligt för alla oberoende av var du bor eller vilken ekonomi du har. Vi vill uppmuntra alla barn och vuxna att komma ut i naturen på sportlovet, det räcker med en enkel hinderbana i närmsta skogsdunge för att hitta glädjen och ha kul utomhus, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet.

Barn och ungdomar tillbringar 70 procent av sin vakna tid stillasittande och andelen barn som vistas varje dag i naturen har minskat kraftigt från 78 procent till 49 procent (2003 – 2019). Friluftsfrämjandet är en av de aktörer som vill vända dessa siffror.

–  Kan man använda sportlovet till att bryta trenden och hitta inspiration till små äventyr som kan användas i vardagen har vi kommit en bra bit på väg. Naturen är magisk när det kommer till välmående och livsglädje och det fina är att alla kan ta del av magin, säger Kristina Ljungros. 

Här kommer några tips på vägen mot ett sportlov i naturen

1. Mörkervandra
Utnyttja att dagarna är korta! Välj en lagom lång tur du vandrat förut och följ noga markeringarna så ni inte går vilse. Ett tips är att klä sig varmt och utrusta sig med bra pannlampor. Prova att släcka pannlamporna en stund när ni pausar och blicka ut på den mörka himlen. Ser ni stjärnor? Bästa slow-tv som finns!

2. Testa något nytt med lånad utrustning från Fritidsbanken
Är du sugen på att testa skridskor, skidor eller något annat som kräver utrustning på sportlovet? Då kan du låna det gratis på Fritidsbanken som finns på 120 platser runt om i landet. Spana in Fritidsbanken här

3. Laga mat ute
Även en enkel måltid kan bli delikatessmiddag i naturen – och det mesta kan ni förbereda hemma. Låt gärna barnen vara med i matlagningen – men var försiktig kring gas – och spritkök.

4. Gå hinderbana i naturen
Använda naturen för fartfylld lek – roligt för både stora och små i familjen.
Välj en avgränsad plats och planera tillsammans hinderbanan. Kanske hittar ni en stock för balansgång, ett dike att hoppa över och ett stenblock att klättra på. Spring slalom mellan stenar, runda en tall och krypa under en stor tät gran. Här finns fler tips

5. Samla naturreservat
Det finns runt 5 000 naturreservat i Sverige med fin, skyddsvärd och ofta lättillgänglig natur. Varför inte göra det till en utmaning och besöka så många ni hinner under lovet? Det går lätt att hitta information om naturreservat nära dig på Länsstyrelsens webbsida.

6. Var med på ledarledda äventyr nära dig
På många håll runt om i landet anordnar Friluftsfrämjandet större och mindre äventyr på sportlovet. Vill du veta mer om vad som anordnas nära dig? 

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på...
Denna rapport undersöker de kritiska aspekterna av infrastrukturen i Sverige som påverkar rese- och besöksnäringen....
Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy