fredag 21 jun, 2024

Allt fler svenskar vill ha kvar kontanterna

Dela

Foto:riksbank.se

Åtta av tio svenskar vill fortsätta kunna betala med kontanter även i framtiden, visar en ny Sifoundersökning.

I februari i år, innan Rysslands invasion av Ukraina, svarade 78 procent av svenskarna att de vill ha kvar kontanter som möjligt betalmedel i samhället. När frågan ställdes på nytt i maj hade andelen ökat till 81 procent. Motsvarande siffra var 73 procent 2021 och 68 procent 2018.

”Vi har under fem år sett en tydlig trend i att allt fler människor vill ha kvar kontanterna. I och med Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina har många svenskar också fått en ökad insikt om hur viktig kontanthanteringen är för Sveriges krisberedskap”, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat i ett pressmeddelande.

Mest positiva till kontanter är personer mellan 65 och 79 år, i den åldersgruppen vill 90 procent ha kvar kontanterna. Men den största ökningen syns i åldersgruppen 18 till 29 år, där vill nu 72 procent att kontanterna ska finnas kvar, vilket kan jämföras med 56 procent 2018.

Källa:TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Nu, inträffar sommarsolståndet. Det innebär är att idag är årets längsta dag. Nu väntar årets kortaste...
Sedan i oktober 2023 har Utrikesdepartementet avrått svenskar från att resa till Libanon. Men trots avrådan...
Bokningstrycket hos Skidanläggningsföretaget Skistar fortsätter att öka. Och det är framförallt de danska gästerna som...
Sverige sprakar av musikaliska upplevelser när internationella världsstjärnor, hyllade musikaler, traditionsenliga spelmansstämmor och folkliga festivaler...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy