söndag 26 maj, 2024

Amsterdam fortsätter höja turistskatterna – kan bli dyrast i Europa

Dela

Foto:holland.com

Nederländska Amsterdam har länge haft stora problem med anstormningen från turister. Som motåtgärd höjde staden i somras skatterna för utlandsresenärer och nu höjs skatterna ännu en gång – något som kan medföra att staden får de dyraste turistskatterna i Europa.

Skattehöjningen träder i kraft nästa år och innebär en ny avgift på 3 euro, cirka 32 kronor, per hotellnatt för utländska turister. För resenärer som använder sig av boendetjänsten Airbnb höjs skatten till 10 procent.

Skattehöjningen medför, enligt CNN, att en övernattning på ett enstjärnigt hotell i Amsterdam blir dyrare skattemässigt än en natt på ett femstjärnigt hotell i andra europeiska städer.

– Det kommer troligtvis medföra att Amsterdam får den högsta övernattningsskatten i Europa i genomsnitt, säger Tim Fairhurst, vid den europeiska turistorganisationen ETOA, till CNN.

Det är inte bara övernattningen som blir dyrare i Amsterdam nästa år. En ny skatt på 8 euro, ca 85 kronor, införs för turister som anländer till staden via båt. En ny avgift på 0.66 euro, ca 7 kronor, införs även på stadens sightseeing-båtar.

18 miljoner turister årligen

Amsterdam, med omkring 867 000 invånare, tar årligen emot ca 18 miljoner turister. Enligt Amsterdams stadsråd ska de höjda skatterna hjälpa staden att hantera alla problem som turistanstormningen medför – och inte ses som ett sätt att försöka skrämma bort turister.

– Besökare kommer att bidra mer till de höga kostnaderna för att hålla staden säker och ren, och till att hålla offentliga utrymmen som trottoarer, kajer, broar och gator i gott skick, säger en talesperson för stadsrådet till CNN.

Höga skatter i flera städer

Amsterdam är inte den enda europeiska staden som höjer skatterna för turister. I närliggande Rotterdam inför man en skatt på 6,5 procent på varje hotellnatt, och i tyska Dortmund ligger skatten på 7.5 procent. Rapporterar CNN.

I Berlin, Bonn och Bremen ligger skatten på 5 procent.

Källa:svt.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy