lördag 25 maj, 2024

Antalet konkurser ökar kraftigt ”Det är bara början

Dela

Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen ökade i mars med 123 procent, jämfört med samma period ett år tidigare. Det visar färska siffror från kreditinformationsföretaget UC.

I en annan hårt drabbad bransch, transportsektorn, ökade konkurserna med 105 procent i mars. För alla branscher har konkurserna hittills i år ökat med 9 procent.

– Det är oväntat att det kommer så fort tycker jag. Det brukar ta tid innan konkurser kommer men här är det smack på i restaurangerna, det händer med en gång. Det är oroväckande, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Fem bolag i rekonstruktion varje dag

Även antalet rekonstruktioner ökar kraftigt. Rekonstruktioner genomförs när företag inte kan betala sin räkningar men där långivarna är beredda att förhandla om skulderna.

Förra året hamnade ett bolag var tredje dag i rekonstruktion, nu drabbar det fem företag varje dag.

En bransch som klarat sig bättre än tidigare är detaljhandeln, där konkurserna istället minskade med 17 procent jämfört med samma tid förra året. Små livsmedelsbutiker har gynnats särskilt.

”Kommer att accelerera”

Framöver väntas många fler branscher få det tufft, enligt UC. Delar av industrin står helt still och åkerier väntas får det svårt när efterfrågan faller.

-Det är bara början. Den första krisen började komma runt den 20 mars och framåt. Den här utvecklingen kommer att accelerera nu, säger Richard Damberg.

Källa:svt.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy