torsdag 23 maj, 2024

Årets turismföretagare är Geopark Indalsälven

Dela

Foto: JHT

För tredje året arrangerade Jämtland Härjedalen Turism med Etour som co-host, den så kallade Turismdagen med utdelning av priset Årets Turismföretagare i anslutning till middagen. Det är en dag för att uppmärksamma besöksnäringen och dess betydelse för Jämtland Härjedalen.

I år arrangerades Turismdagen på Copperhill Mountain Lodge eftersom Åre Destination fick priset Årets Turismföretagare 2022.

Under middagen klev vd Teres Gärdin fram och läste motiveringen till årets Turismföretagare 2023 och utropade Geopark Indalsälven som vinnare. En hållbar utveckling och vara en hållbar attraktion var några av anledningen som lästes upp i motiveringen och varför priset hamnade i Ragunda.

”Många besöksmål vill kunna bidra till hållbar utveckling och vara en hållbar attraktion som bidrar till naturvård, ökad kunskap och att föra människor samman. Kort sagt, att kunna verka som en sammanhållande kraft. Årets turismföretagare gör allt detta samtidigt som den stödjer forskning och utbildning och lockar till förundran och ödmjukhet för jordens långa historia.

Årets Turismföretagare är Geopark Indalsälven.

Geopark Indalsälven är SVERIGES ANDRA NATIONELLA GEOPARK 

Längs Indalsälven genom Ragunda finns bergarter och landskapsformer som praktiskt kan visa delar av jordens geologiska utveckling. Vissa platser har till och med skapat vetenskapliga genombrott i förståelsen av hur vissa magmatiska bergarter bildas men också hur den senaste inlandsisen smälte av i Norden. Enligt SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) så har området allt som krävs för att skapa intresse för geologi och är därför ett perfekt område för att få epitetet Nationell Geopark. Geopark Indalsälven invigdes 17 juni 2023.

KANDIDAT TILL STORA TURISMPRISET 2024

En glad Peter Ladan på Geopark Indalsälven fick ta emot priset via Ragunda kommuns Robert Falk på kvällen av: Teres Gärdin JHT och Robert Pettersson Etour. Priserna består av en plakett att placera på bästa tänkbara ställe , en check för blandade forskningsinsatser från Etour samt ett bidrag för vidare insatser för kompetenshöjning bland personalen från JHT, samtidigt som pristagaren nu är regionens kandidat inför det nationella ”Stora Turismpriset” nästa år, 2024.

KRITERIER FÖR ÅRETS TURISMFÖRETAGARE

Priset ska gå till ett företag/organisation inom besöksnäringen som med stöd av ett tydligt hållbarhetsarbete (ekonomiskt, socialt och ekologiskt) nått betydande marknadsframgångar och/eller tagit andra avgörande steg i sitt utvecklingsarbete.
Företaget/organisationen ska också vara ansvarstagande (hylla flervärde), lönsamt och verka för en utveckling av den destination de verkar inom.

NYA PRISER FRÅN OCH MED ÅR

JHT har i år valt att införa 2 st nya priser i ett led att fortsätta hylla destinationer och företagare inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. Första priset har man valt att kalla “Jämtland Härjedalen Turisms Hederspris” som går till en person, företag eller organisation som varit verksam i längre tid och gjort skillnad för besöksnäringen nationellt, regionalt eller lokalt. De andra nya priset är “Årets Turismpersonlighet Jämtland Härjedalen” och som hedrar någon som verkar inom besöksnäringen och har ett hjärta förankrat i Jämtland Härjedalen. Dessa priser delades också ut under middagen.

Vinnare Jämtland Härjedalen Turisms Hederspris Andrea Wiktorsson, Storsjöyran

Vinnare av Årets Turismpersonlighet Jämtland Härjedalen: Sofie Werner, Strövtåg

Dela

Relaterade inlägg

Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på...
Denna rapport undersöker de kritiska aspekterna av infrastrukturen i Sverige som påverkar rese- och besöksnäringen....
Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy