lördag 20 apr, 2024

Även flygen drabbade av snökaoset – ”fortsätter hela dagen”

Dela

Stora mängder snö har ställt till det i trafiken i Stockholms län under måndagen. 

Även flygtrafiken drabbas, främst på Arlanda, Bromma och Landvetter Flygplats, rapporterar SvD

”Generellt har vi förseningar på grund av det kraftiga snöovädret. Vi räknar med att det fortsätter under hela dagen”, säger Peter Wärring, presstalesperson på Swedavia till SvD.

Fem avgångar ska ha ställts in på Arlanda och ytterligare några på Landvetter under morgonen, och resenärer uppmanas kolla om deras flyg går som planerat innan de tar sig till flygplatsen. 

SMHI varnar för att det kan komma ytterligare en snösmocka i den hårt prövade huvudstaden under dagen. Enligt P4 Stockholm kan ytterligare 30 centimeter snö falla.

”Det kan komma cirka 30 centimeter lokalt i kombination med friska till lokalt hårda ostliga vindbyar, det kan ställa till stora problem i trafiken”, säger SMHI:s meteorolog Lisa Frost till P4.

Tågtrafiken från Stockholm dras med följdförseningar under dagen, men är i gång efter ett elfel som gjorde att tågen inte kunde lämna depån.

”Det är ett 30-tal avgångar som är påverkade, men kunderna har kunnat boka om”, säger Jonas Olsson på SJ:s pressjour.

Trafikinformationen på SJ:s hemsida ligger på måndagsmorgonen nere, vilket gör att resenärer inte kan få information om förseningar och inställda avgångar. Enligt SJ ska de dock få information via sms.

Även flygtrafiken har drabbats av snöfallet med försenade och inställda flyg som följd på Arlanda, Bromma och Sturup.

På vägarna är det besvärligt väglag i nästan hela landet.

”Det är bara längst ner i södra Sverige som det är några sträckor där det är bart.”

Snöfallet håller i sig under måndagen och SMHI har fortsatt orange varning för snöfall på Gotland och i stora delar av Stockholms län samt gul varning för bland annat Skåne.

”Det är en hel del stråk med snöbyar och snöfall från Götaland och upp mot sydligaste delarna av Norrland. På en del håll är det kraftigare stråk som kan göra att det är lite extra besvärligt”, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Under tisdagen drar snöfallet vidare norrut mot Dalarna och södra Norrland samtidigt som det försvagas.

”Sedan ser det ut som om det är lite mildare luft som i stället letar sig in över landets södra delar och på dagen i morgon kommer det att vara töväder över Götaland och troligen även östra Svealand.”

Senare i veckan kommer plusgraderna att dominera i Götaland och Svealand, men med risk för halka under de kyligare delarna av dygnet.

”Jag tror att man måste tänka till och köra försiktigt på kvällen och i morgontrafiken. Det finns en risk att det kan börja frysa till under kvällarna och vara lite småhalt även in mot morgontimmarna i områden där de inte hunnit ut och halkbekämpa”, säger Alexandra Ohlsson.

Trafiken i Stockholm flyter under morgonen på efter att ha stått till stilla under natten med kilometerlånga köer som följd. 

Polisens rekommendation är fortsatt att lämna bilen hemma och jobba hemifrån om man kan.

Träd som ramlat mot kontaktledningar gör att trafiken på spårväg City ut mot Djurgården och Nockebybanan ligger nere, tillägger hon.

”Ett stort antal träd har lagt sig över vägar på olika platser i länet. På några platser hindrar trafikolyckor att plogbilar kan utföra sitt arbete”, skriver Stockholmspolisen på sin hemsida. 

Tåg till och från Stockholm har också drabbats av förseningar efter att ett elfel orsakat av snön gjort hela SJ:s depå i Hagalund norr om Stockholm strömlöst, rapporterar TT.

”Just nu ser det inte så bra ut”, säger Leila Fogelholm på SJ:s pressjour.

Vid sjutiden på måndagsmorgonen finns det ingen prognos för när strömmen kommer tillbaka. De tåg som avgår från Stockholm på måndagsmorgonen är sena eller ställs in.

På begäran av Trafikverket har SJ också reducerat trafiken och ställt in regionaltågen mellan Stockholm och Uppsala.

Tågproblemen berör i nuläget huvudsakligen Stockholmsområdet.

”Just nu rullar det som det ska i resten av landet”, säger Leila Fogelholm.

Under dagen varnas det för förnyade snöfall och SMHI har utfärdat orangea vädervarningar för Gotland och Stockholms län.

”Snöfall som tidvis väntas bli ymnigt och kan ge stora snömängder på kort tid. Det medför bland annat risk för mycket begränsad framkomlighet på vägarna”, skriver SMHI på sin hemsida.

Källa:TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...
Dulles flygplats i Washington borde döpas om till Donald Trump. Detta tycker republikaner som nu...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy