söndag 19 maj, 2024

Barbados dumpade drottningen – nu formellt en republik

Dela

Barbados har formellt gjort slut med den brittiska monarkin. I natt firade den västindiska önationen sitt nya statsskick som republik.

År 1966 blev Barbados självständigt från Storbritannien. I natt, på dagen 55 år efter självständigheten, blev landets tidigare generalguvernör Sandra Mason insvuren som landets första president.

Barbados beslut meddelades för ett år sedan, av just Mason.

– Tiden har kommit för att till fullo lämna vårt koloniala arv bakom oss, sade hon då.

Under festligheterna i huvudstaden Bridgetown i natt utnämndes även den världsberömde artisten Rihanna, som kommer från Barbados, till nationell hjälte, skriver Reuters.

Prinsen på plats

Det handlar dock inte om att klippa banden till Storbritannien. Barbados fortsätter att vara en del av det brittiska samväldet, och kronprins Charles var hedersgäst vid övergångsceremonin.

Barbados beslut innebär att drottning Elizabeth hädanefter är statschef i 15 länder. Om fler kommer att inspireras att klippa banden återstår att se. I Jamaica har det höjts sådana röster.

– Det är inte troligt att Kanada, Australien eller Nya Zeeland kommer att beröras av konstitutionella beslut som tas i Barbados. Men det skulle kunna bli en viss påverkan i den karibiska regionen, säger Aaron Kamugisha, professor vid University of the West Indies at Cave Hill i Bridgetown, till Foreign Policy.

Källa:svt.se

Dela

Relaterade inlägg

Därför utökar researrangören nu sitt vinterprogram med ytterligare en destination i Afrika: Gambia! - Sedan pandemin har...
Maldiverna är en ledande global aktör inom hållbarhet på den internationella scenen som världens lägst...
Rånäs Slott har precis mottagit den prestigefyllda Travellers' Choice-utmärkelsen från Tripadvisor! - Det känns verkligen fantastiskt att...
Soliga dagar och stigande temperaturer får svenskarna att kasta av sig kläderna, men borde du...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy