lördag 20 apr, 2024

Branschen: Snålt stöd till svensk turism

Dela

Norge och Danmark lägger minst tre gånger så mycket pengar som Sverige på att att marknadsföra sig för turister, visar nya siffror.

Nu varnar turistnäringen för att snålandet kan negativa konsekvenser för sysselsättningen och tillväxten.

Men för att så ska ske måste turisterna hitta hit och då krävs mer resurser för att marknadsföra Sverige utomlands, anser Visita.

Enligt siffror som Visita sammanställt satsade Norge totalt motsvarande omkring 192 miljoner – eller 35 kronor per invånare – i sin statsbudget för internationell marknadsföring. I Danmark landade samma siffra på 177 miljoner kronor – 30 kronor per invånare. 

Sverige spenderade 120 miljoner kronor – 11 kronor per invånare.

”Man kan konstatera att Sverige är sämst i klassen av de här tre. Utländska turister som vill åka till ett nordiskt land kan komma att välja bort Sverige för att vi är för dåliga på att marknadsföra oss och då försenar man återhämtningen och vår möjlighet att skapa nya jobb i besöksnäringen. Konkurrensen om turisterna är stenhård”, säger Anna Wallén, näringspolitisk chef för Visita.

Pandemiåren var dystra tider för turismen i Sverige. Mellan 2019 och 2020 sjönk det totala antalet gästnätter under sommaren från 16 miljoner till 9 miljoner. Förra året sågs en uppgång, dock inte till samma nivåer som före covidutbrottet.

”Besöksnäringen har varit igenom ett stålbad under pandemin, vi befann oss i fronten och tappade omkring 50.000 anställda som vi behöver få tillbaka”, säger Anna Wallén. 

TT: Kan man inte hävda att det är upp till enskilda städer, regioner och kommuner att skjuta till de pengar man anser behövs för marknadsföring?
”Vi tycker absolut att regioner och kommuner kan bli betydligt bättre, och vi driver på för att de ska marknadsföra sig mer. Men där lägger man förhållandevis lite pengar på att marknadsföra sina destinationer och då klarar man inte konkurrensen över huvud taget. Det är (turistorganisationen) Visit Sweden som har uppdraget att marknadsföra hela Sverige.”

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Massiva översvämningar har drabbat den annars torra staden Dubai. På tolv timmar föll lika mycket regn...
Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra...
Den 20 oktober går den tjugonde upplagan av Palma Marathon Mallorca av stapeln, i år...
Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intresset för...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy