onsdag 22 maj, 2024

British Airways stoppar Kina-trafik – SAS fortsätter

Dela

Hundratals japaner och amerikaner har flugits ut från kinesiska Wuhan. Australien ska evakuera medborgare till Julön, där de ska sättas i karantän.

British Airways ställer med omedelbar verkan in samtliga avgångar till Fastlandskina med anledning av coronaviruset. SAS däremot flyger som tidigare.

I går beslutade Storbritannien att avråda från icke nödvändigt resande till Fastlandskina.

Flygbolaget SAS, som har direktflygningar till Peking och Shanghai, har däremot inga planer på att ställa in avgångar.

”För närvarande planerar vi att flyga enligt vårt trafikprogram. Vi följer såklart utvecklingen väldigt noggrant och följer de rekommendationer och instruktioner som kommer från myndigheterna avseende resor”, säger Freja Annamatz, pressansvarig på SAS.

Indonesiska Lion Air stoppar från den 1 februari sina avgångar till och från Kina.

Antalet smittade i Kina är nu minst 5.974. Ytterligare 1.459 fall har bekräftats på ett dygn. Dödstalet är uppe i 132. Dessutom är 228 patienter i kritiskt tillstånd, uppger landets vårdmyndighet, enligt CNN.

Ett amerikanskt och ett japanskt flygplan lämnade Wuhan, epicentrum för smittan. Det japanska planet med drygt 200 passagerare landade i Tokyo. Passagerare med symptom förs till en specialinrättning, medan de utan symptom förs till andra sjukhus för undersökning.

Även Turkiet ska evakuera medborgare som befinner sig i Wuhan, meddelar landets ambassadör i Kina.

Den japanska biltillverkaren Toyota håller sina anläggningar i Kina stängda fram till minst den 9 februari. Anläggningarna skulle ha öppnats igen nästa vecka efter nyårshelgen.

I Canberra meddelar Australiens premiärminister Scott Morrison att australier som är fast i Wuhan ska föras till Julön, 150 mil från australiskt fastland. Spädbarn och äldre ska prioriteras. Minst 400 personer har kontaktat australiska myndigheter och bett om hjälp.

”Vi har fattat ett beslut den här morgonen att förbereda en plan för en insats för att ge en del hjälp till avgångar för isolerade och sårbara australier i Wuhan och Hubeiprovinsen”, säger Morrison enligt The Sydney Morning Herald.

Passagerarna ska tillbringa två veckor i karantän på Julön, övervakade av medicinsk personal utbildade i att verka i katastrofområden.

Kinas president Xi Jinping liknade viruset vid en demon när han mötte WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i Peking på tisdagen. De båda kom överens om att skicka internationella experter till Kina.

”Att stoppa spridningen av viruset både i Kina och globalt är WHO:s högsta prioritet”, säger Tedros enligt nyhetsbyrån AFP.

Tidigare har alla smittade globalt varit personer som varit i eller i närheten av Wuhan. Men på tisdagen rapporterade Tyskland och Japan sina första fall av spridning mellan människor utanför Kina. Även en person i Vietnam ska ha smittats utanför Kina.

I Tyskland ska 40 personer testas, sedan fyra personer smittats. Det rör sig om fyra personer på ett företag i Bayern, varav minst en smittats av en kollega från Kina som var på besök vid deras arbetsplats. Kvinnan ska enligt uppgift ha flugit tillbaka till hemlandet den 23 januari och först på hemresan upptäckt symptom. Hon bor i Shanghai, men ska innan resan till Tyskland haft besök av sina föräldrar från Wuhan.

”Totalt har omkring 40 anställda vid företaget identifierats som potentiella närkontakter. Som en förebyggande åtgärd så ska alla inblandade testas på onsdagen”, säger Bayerns vårdminister Melanie Huml i ett uttalande.

De första bekräftade fallen i Mellanöstern har konstaterats i Förenade Arabemiraten, där en familj har drabbats av sjukdomen. Det är inte känt hur många familjemedlemmar det handlar om.

Åtgärder mot viruset

Många länder och bolag vidtar åtgärder för att försöka förhindra en större smittspridning av coronaviruset. Här är några exempel.

British Airways stoppar i dag alla avgångar till och från Fastlandskina med omedelbar verkan.

Finnair var på tisdagen första europeiska flygbolag som vidtog åtgärder med anledning av viruset, genom att ställa in vissa flyg till Kina fram till i slutet av mars.

Indonesiska Lion Air ställer från den 1 februari in sina avgångar till och från Kina.

Ryska Urals Airlines har ställt in vissa flyg till de europeiska städerna München, Paris, Rom och japanska Sapporo. Orsaken är att avgångarna är populära bland kinesiska turistgrupper. Bolaget har sedan tidigare ställt in avgångar till flera kinesiska destinationer.

Ryssland har beslutat att fortsätta hålla sina gränsövergångar mot Kina i öster stängda ytterligare ett tag.

Den japanska biltillverkaren Toyota håller sina anläggningar i Kina stängda fram till den 9 februari.

Flera asiatiska länder har infört olika former av inreseförbud. Mongoliet har stängt hela sin långa gräns mot Kina för såväl motorfordon som fotgängare.

Flera länder, bland annat USA, Frankrike och Australien, har beslutat att evakuera medborgare som befinner sig i den stängda mångmiljonstaden Wuhan, där utbrottet började.

Källa: TT, Reuters, AFP.

Dela

Relaterade inlägg

De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy