torsdag 30 maj, 2024

Charterjättarna vädrar morgonluft: ”Vi ser inte sommaren som förlorad”

Dela

Foto:tui

I förra veckan gav UD grönt ljus för semestrande i tio länder. Nu börjar bokningarna trilla in – och det är till Grekland och Spanien svenskarna helst reser.

”Vi ser inte sommaren som förlorad”, säger Tui:s presschef Adam Györki. 

Efter att UD hävt sina restriktioner till tio europeiska länder syns det en tydlig ökning i semesterbokningarna till framför allt Spanien och Grekland. Även antalet sök har markant gått upp. Hos Ticket ser man en femdubbling under midsommarhelgen jämfört med de senaste veckorna.

”Även våra butiker har märkt av ett kraftigt ökat intresse för sommarresor, och många frågor handlar inte bara om pris och utbud utan även om eventuella krav på karantän eller läkarundersökning vid ankomsten till resmålen, eftersom kunderna vill försäkra sig om att boka sommarresan till ett land utan några sådana krav som kan lägga sordin på semestern”, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

Hos charterjättarna Tui och Ving har de flesta valt att resa i augusti eller till hösten.

”Försäljningen av resor till sommaren var 225 procent högre förra veckan än veckan innan. Vi kommunicerar inte i absoluta tal men vi ser en uppåtgående trend, säger Tui:s presschef Adam Györki.

Men det handlar fortfarande om låga nivåer och utbudet är begränsat. Från mars till i förra veckan hade Tui knappt en enda bokning – och de som redan hade bokat fick den avbokad fram till 15 juli. 

På charterbolagens hemsidor marknadsförs nu många resor för sommaren 2021. Hos Ving ser man en dubblering av sommarbokningarna för nästa sommar jämfört med samma period förra året.

Men att 2020 skulle vara ett förlorat år håller inte Adam Györki på Tui med om.

”Vi ser inte sommaren som förlorad däremot så kommer det ta tid att ställa om i vår kommunikation. Vi har ju fokuserat på nästa sommar och vintern framför allt, men tror att försäljningen kommer komma starkt även om det i mångt och mycket kommer vara betydligt lägre än tidigare somrar.” 

Från den 1 juli börjar charterbolagen att flyga till vissa utvalda destinationer.

”Det blir fokus på paketresor med reguljärflyg. Därefter kommer vi successivt att se över vilka av våra mest populära hotell, Sunwing, Sunprime och O.B.C., som kommer att kunna öppna först. Mer detaljer kring vårt sommarprogram kommer löpande”, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving.

Charterbolagen är beredda att skala upp verksamheten i takt med efterfrågan. Just nu är intresset svalt för resor i juli, men bättre för augusti och den tidiga hösten.

”Det handlar inte bara om pandemin utan om planering också. Alla kan inte ge sig iväg med så kort varsel”, säger Adam Györki.

Populäraste charterresan går, enligt Tui:s bokningar, till Kreta följt av Rhodos och Mallorca. Grekland är ett av de länder i Europa som klarat sig bäst i coronapandemin med omkring 200 dödsfall. I Spanien är dödssiffran betydligt högre, drygt 28.000. Däremot har bara omkring 220 rapporterats döda i covid-19 på ö-gruppen Balearerna som Mallorca tillhör. 

”Spanien har tidigare toppat listan. Att Grekland är mer populärt nu kan ju bero på att man har lägre tal”, säger Adam Györki.

Till vintersemestern har också en del bokningar trillat in hos de båda charterbolagen, där Kanarieöarna är den mest populära destinationen för tillfället. Fortfarande ligger bokningarna vill vinterns resor dock under den normala nivån. 

Hos SAS syns också en effekt efter att UD hävt restriktionerna, men här handlar det också om en uppgång från en låg nivå.

”Vi har ökat från små nivåer och har sett en tydlig effekt efter att restriktionerna hävdes. Främst bokas det till till Spanien men även till Grekland, Portugal och Frankrike”, säger Freja Annamatz”, presschef på SAS.

Från den 1 juli återupptar Norwegian tio utrikeslinjer från Sverige. 

”Vi märker av en positiv respons”, säger kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson, men vill i övrigt inte kommentera hur bokningsläget ser ut för flygbolaget.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy