onsdag 24 apr, 2024

Christiania ska få ett nytt ansikte – igen

Foto: Wonderful Copenhagen

Dela

Danmarks regering avsätter 21 miljoner kronor för en omstöpning av Christiania i Köpenhamn, efter flera våldsdåd relaterade till droghandeln. Justitieministern uppger att satsningen är ett steg mot en ”slutgiltig stängning av Pusher Street”.

Efter förra årets våldsdåd som skedde i den ökända stadsdelen Christiania i Köpenhamn önskade flera av områdets boende att Pusher Street skulle stängas. Gatan är framför allt känd i dag för den öppna droghandel som pågått i många år, i så kallade haschbodar som den organiserande brottsligheten styr över. 

Polisen har under flera års tid gått in och rivit haschbodar på gatan, men trots har det haschförsäljningen har snabbt återupptagits. På onsdagen meddelade Danmarks regering att de avsätter 14,3 miljoner danska kronor, motsvarade 21 miljoner kronor, som medfinansiär i en förändringsplan för ordning på gatan tillsammans med en rad andra aktörer.  

Både justitieministern och äldreministern är ”övertygade” om att satsningen kommer vara effektiv och att den illegala narkotikans tid i området är över. 

”I decennier har Pusher Street varit en grogrund för uppenbar organiserad narkotikabrottslighet, som följer ett blodigt spår av trubbigt våld och brutala mord. Därför måste Pusher Street, som vi känner det i dag, stängas. Nu tar vi ytterligare ett viktigt steg i den riktningen”, säger justitieministern Peter Hummelgaard i ett pressmeddelande. 

Även äldreministern Mette Kierkgaard uttalade sig och ställde sig positivt till förändringsplanen.

”Nu måste visionerna om ett Christiania utan Pusher Street förverkligas. Jag tror på ett framtida kreativt och fridfullt Christiania utan den skugga som Pusher Street kastar över området idag”, säger hon i ett pressmeddelande.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Kroatien satsar allt mer på cykelturism med fler leder. Från 2024 täcks hela ön Mljet...
Europa är den kontinent där uppvärmningen går snabbast, med temperaturer som stiger ungefär dubbelt så...
Taxi Stockholm är stolta över att presentera sin hållbarhetsrapport för 2023. Rapporten visar en betydande...
Den 20 april, slog Lisebergsparken upp portarna för den 101:a sommarsäsongen och bjöd in gäster...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy