söndag 26 maj, 2024

Dystert värmerekord för Europa

Dela

Under 2019 uppmättes högre temperaturer i Europa än tidigare år, enligt den årliga europeiska klimatrapporten.

Där framgår att elva av kontinentens tolv varmaste år sedan mätningarna började har inträffat sedan år 2000.

Gamla temperaturrekord krossades gång på gång i extrema värmeböljor i Frankrike, Tyskland och Storbritannien under 2019. Värmen bidrog till utbredd torka i södra Europa och Arktis var under året nästan en grad varmare än ett genomsnittligt år.

Enligt forskarna kommer läget troligen att förvärras i takt med att jorden värms upp ytterligare.

Rapporten har tagits fram på uppdrag av EU, av bland annat det europeiska vädercentret ECMWF med uppgifter från EU:s klimatövervakning C3S (Copernicus Climate Change Service).

Det är viktigt att fokusera på Europas långsiktiga uppvärmning, säger C3S-chefen Carlo Buontempo.

”Uppvärmningstrenden är nu otvetydig överallt på planeten. Och som en konsekvens ökar frekvensen för dessa rekordartade noteringar”, säger han.

Koldioxidutsläppen väntas minska under 2020 på grund av de ekonomiska följderna av coronapandemin, men utsläppen befaras öka igen när smittan stoppats.

Klimatrapportens syfte att hjälpa politiker och andra beslutsfattare att agera utifrån en tydligare bild av det förändrande klimatet.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy