söndag 19 maj, 2024

EU-förslag om hur resande kan upptas

Dela

EU-kommissionen föreslog på onsdagen hur det ska gå till när gränser mellan EU-länder gradvis öppnas för resande och turism.

Kommissionen gav rekommendationer för hälsoföreskrifter inom turistnäringen under coronapandemin.

Kommissionen föreslog också att vouchers ska bli mer attraktiva för att undvika stora utbetalningar av kontantersättning från resebolag till konsumenter.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

Särskilt EU:s medelhavsländer har tryckt på att göra turistande möjligt denna sommar för att rädda ländernas turistbranscher.

Dock är det varje EU-land som avgör när inreserestriktioner ska hävas.

Men kommissionen rekommenderade att om restriktionerna inte kan hävas mot alla länder samtidigt kan ett första steg vara att häva dem mot länder med liknande epidemiologisk situation.

Kommissionen föreslog tre kriterier:

+ att den epidemiologiska situationen förbättras enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC,

+ att begränsningsåtgärder går att tillämpa under hela resan, och

+ att ekonomisk verksamhet och resor av personliga skäl prioriteras.

Vidare får länderna inte diskriminera mellan personer från ett EU-land. Om inresa tillåts från ett specifikt EU-land måste både landets medborgare och andra lagligt bosatta där släppas in.

Kommissionen ogillar både karantän (som Spanien nu inför) och immunitetscertifikat, uppgav källor i kommissionen.

Det är osäkert hur länge immunitet vara. Dessutom kan sådana immunitetscertifikat leda till att folk avsiktligt försöker bli smittade.

Kommissionen rekommenderade inte heller ”turistkorridorer”.

”Om till exempel Sverige och Grekland anser att situationen tillåter resande mellan länderna så gäller det hela länderna”, sade en källa i kommissionen.

När det gäller val av transportmedel rekommenderar inte kommissionen det ena över det andra. Alla bör öppnas. Men olika hälsoföreskrifter ska tillämpas.

Föreskrifterna bör till exempel tänka på ventilation, luftfilter, att undvika koncentration av passagerare, fördelning av sittplatser, att minska rörelse av passagerare ombord på flyg och färjor, och om krav på masker behövs. 

Kommissionen står fast vid att EU-lagstiftningen ger en resenär rätt till återbetalning i kontanter om en resa ställs in.

Men kommissionen vill göra vouchers mer attraktiva för att inte pressa resebolagens likviditet än mer.

Frivilliga vouchers bör skyddas mot om resebolaget går i konkurs. De ska minst vara giltigt i 12 månader och därefter fortfarande kunna omvandlas till kontanter, rekommenderade kommissionen.

Vouchern bör också vara flexibel när det gäller resrutten och möjligheten att överföra den till en annan passagerare.

Spårningsappar blir ett viktigt verktyg när resande mellan EU-länder tillåts. Därför måste interoperabilitet mellan ländernas appar säkerställas.

Källa:nyhetsbyrån direkt

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy