söndag 19 maj, 2024

Europa får ny jätteflygplats – ska kosta 180 miljarder

Dela

Foto: materiały prasowe

Byggstarten för den nya storflygplatsen i Polen kommer allt närmare. Efter invigningen 2027 kommer den kunna ta emot 100 miljoner passagerare varje år, vilket gör den till Europas största. 

Notan planeras landa på hisnande 180 miljarder kronor.

Sedan några år tillbaka har den polska regeringen siktet inställt på att bygga ett centraleuropeiskt transportnav i landet. Den nya flygplatsen, med arbetsnamnet Centralny Port Komunikacyjny, som planeras ska ligga mellan Warszawa och Łódź i de mellersta delarna av landet.

Nu kan man också få en skymt av hur flygplatsen kommer att se ut, skriver Business Insider.

Sex arkitektfirmor har tagit fram varsitt koncept om hur om hur de vill se det nya bygget. Det vinnande bidraget kommer att utses nästa år, och spaden är tänkt att sättas i marken 2021.

När flygplatsen öppnar ska den kunna hantera runt 45 miljoner passagerare varje år, men när den är helt utbyggt ska så många som 100 miljoner människor kunna resa till och från terminalerna årligen.

Därmed kommer flygplatsen troligtvis också att bli Europas största. För närvarande innehar London Heathrow den positionen med 80 miljoner passagerare.

Det polska jättebygget kommer också att stå sig väl jämfört med andra transportnav i världen. I dag är Hartsfield–Jackson-flygplatsen i Atlanta den mest besökta med 108 miljoner resenärer. På andra plats återfinns Beijings internationella flygplats med 100 miljoner passagerare.

Hela projektet är tänkt att gå på motsvarande 180 miljarder kronor – men då är också en ny järnväg och en ny motorväg inräknad.

Polen är ett av de starkaste tillväxtländerna i Europa. Förra året växte landets BNP med 5,1 procent, och den nya flygplatsen ses som ett led i att visa på Polens potential.

Förutom den polska regeringen så har det statligt ägda flygbolaget LOT varit drivande i planeringen. Med den nya flygplatsen hoppas LOT att kunna tredubbla sitt passagerarantal och bli ledande när det kommer till långflygningar till Asien och den amerikanska kontinenten.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy