måndag 17 jun, 2024

Fjärrstyrningen av Åre Östersund Airport försenas

Dela

Det omdebatterade projektet där flygledningen av flygplatserna Åre/Östersund, Umeå, Kiruna och Malmö ska fjärrstyras från Arlanda ser nu ut att försenas kraftig.

Enligt ursprungsplanen skulle fjärrstyrningen driftsättas under 2020, men det kommer inte ske. Nu är i stället planen att Kiruna, som är först ut, går över till fjärrstyrning någon gång under första kvartalet 2021. 

Åre/Östersund är andra flygplats att kopplas på, men exakt när det kommer ske kan inte Luftfartsverket säga i dagsläget. Meningen är i vart fall att det ska ske under 2021.

Komplext projekt

Ända sedan beslutet om fjärrstyrning hösten 2017 har projektet kritiserats från många håll. Säkerheten har ifrågasatts och kostnaderna för projktet har dessutom skjutit i höjden.

Förseningarna har dock inget med säkerhet att göra enligt Ulf Thibblin, teknisk direktör på Luftfartsverket.

– Nej det har inget med säkerheten att göra, utan det är den övergripande komplexiteten i projektet som skapat förseningen.

Hur mycket förseningen kommer fördyra projektet vill Ulf Thibblin inte gå in på, utan hänvisar till att det är en affärshemlighet mellan Luftfartsverket och kunden Swedavia som beställt systemet.

Källa:svt

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy