onsdag 29 maj, 2024

Grönt ljus för charterbolagen – 200 svenskar flyger till Grekland

Dela

Foto:tui

Charterbolagen TUI och Apollo har nu fått grönt ljus att landa sina resenärer i Grekland. 

På torsdagen flyger närmare 200 svenskar till Rhodos från Stockholm. På plats kommer den grekiska myndigheten att testa de resenärer som har symptom. 

”Blir du testad får du sitta 24 timmar i karantän. Men vi förutsätter att de som reser är friska”, säger Linda Netterström, pressinformatör på TUI.

Researrangörerna TUI och Apollo har flera gånger den här månaden tvingats ställa in avgångar till Grekland med kort varsel. Den 15 juli skulle Grekland öppna upp för den svenska turismen. Men två dagar före kom beskedet att man flyttar på datumet till 23 juli. 

För de två svenska charterbolagen har det inneburit framflyttade eller avbokade resor för drygt 2.000 svenskar. 

På torsdagen flyger TUI ett fullsatt plan från Arlanda till Rhodos. Resejätten har inte tagit del av några nya besked från den grekiska myndigheten och planerar att landa 200 svenskar på den grekiska charter-ön.

”Imorgon ska planet gå som planerat. Vi har ett nära samarbete med de grekiska myndigheterna och tar beslut efter hur situationen utvecklar sig”, säger Linda Netterström, pressinformatör på TUI.

Redan den 2 juli fick TUI ett specialtillstånd att flyga till ön. Då blev alla resenärer snabbtestade för corona. Nu har reglerna ändrats något och ett formulär måste fyllas i där man intygar att man är frisk.

”Efter att man fyllt i formulerat får man en QR-kod och sedan godkänns du av grekiska myndigheten innan du får resa”, säger Linda Netterström.

Skulle du ha förkylningssymtom eller andra tecken på att du skulle kunna smitta testas du av en läkare på plats.

”Det finns läkare där som gör stickprover, vilket innebär test med saliv. Blir du testad får du sitta 24 timmar i karantän till provsvaret kommer. Men vi förutsätter att de som reser är friska”.

Inga resenärer från TUI har dock hittills behövt sättas i karantän på någon av charterbolagets aktuella semesterorter.

TUI:s verksamhet omfattar i dag omkring 10 procent av sin kapacitet jämfört med 100 procent ifjol. Researrangören upplever dock ett rejält uppsving i trafik till sin hemsida jämfört med för bara några veckor tillbaka. Osäkerheten kring coronavirusets utveckling gör att de flesta avvaktar, vilket har gjort sista-minuten-resorna mer attraktiva, menar Linda Netterström.

”Vi ser en sista-minuten-trend, att man avvaktar in i det sista. Efter de osäkra beskeden vill man vara helt säker på att komma iväg. Vi tror att den trenden kommer att hålla i sig i höst också och kanske hela året som är kvar.”

Även Apollo märker av en sista-minuten-trend. Det finns dock fortfarande ströplatser kvar på helgens tre avgångar till Grekland, där första flyget går från Landvetter på fredag. 

”Vi ser att många bokar väldigt nära inpå avresa men ser också att bokningsläget för september ökat senaste tiden. Många verkar sugna på en resa senare i höst”, säger Annica Smith, marknadschef på Apollo. 

Slumpmässiga coronatest på flygplatsen är att räkna med, säger hon, men i övrigt gäller social distansering likt den vi är vana vid i Sverige.

”Precis som vi lärt oss att leva med i Sverige är hygien och social distansering viktigt även då man som resenär åker utomlands i dessa tider. Att ta med munskydd för flygresan och på supermarkets är också bra att komma ihåg.”

När det handlar om återbetalningen för alla de tusentals resor som ställts in från att coronapandemin briserade meddelar TUI att alla återbetalningar ska vara klara den här veckan. Hos Apollo har återbetalningar gjorts på avresor fram till 9 juli.

”Kortbetalningar går direkt och de som betalat med bankgiro och presentkort kan dröja något från det vi gjort utbetalningen”, säger Annica Smith på Apollo. 

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy