fredag 12 apr, 2024

Hackarnas spratt – skapade taxikaos i Moskva

Dela

Hackar-kollektivet Anonymous, som förklarat cyberkrig mot Ryssland, tar på sig torsdagens attack som fick taxibilar att blockera Moskvas rusningstrafik. 

Under torsdagsmorgonen stod taxibilarna på kö i västra Moskva, en stad som sedan tidigare dras med en livlig trafik. 

Men förseningen var ingen vanlig trafikstockning. Istället samlades taxibilar från den ryska techjätten Yandex efter att hackare massbeställt fordon till den trafiktunga gatan Kutuzovsky Prospect. Incidenten är en av de första kända gångerna som en attack lett till kaos på vägarna med hjälp av en app. Det rapporterar Vice

”På morgonen den 1 september råkade Yandex Taxi ut för en attack i syfte att störa tjänsten – flera dussin chaufförer tog emot ett flertal beställningar till Fili-distriktet i Moskva”, säger en talesperson för bolaget till sajten. 

Yandex Taxi har inte bekräftat vem som utfört attacken, men i ett uttalande på Twitter tar hackar-kollektivet Anonymous på sig ansvaret, rapporterar The Verge. Gruppen säger sig ha jobbat med Ukrainas inofficiella it-armé, som tidigare hjälpt den Ukrainska regeringen i samband med Rysslands invasion av landet. 

Anonymous har tidigare deklarerat cyberkrig mot Ryssland och hävdar att de hackat ryska tv-kanaler för att visa klipp och musik som förbjudits i landet. 

Det sticker inte ut. Flera hackar-grupper har till exempel gått samman mot västerländska företag som inte tagit tydligt avstånd från Ryssland efter invasionen. I en intervju med Di från april säger Christopher Ahlberg, som är vd för världens största privata underrättelsetjänst Recorded Future, att grupper som verkade inaktiva för två år sedan nu återupplivats. 

”Hacktvister som Anonymous och Cyber Partisans har kommit tillbaka med full kraft.”

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...
Dulles flygplats i Washington borde döpas om till Donald Trump. Detta tycker republikaner som nu...
Det på många håll trivsamma påskvädret väntas nu förbytas i snöoväder. SMHI hade sedan tidigare utfärdat en gul...
Pennor, filtar och bestick från Air Force One är hett eftertraktade souvenirer bland dem som...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy