onsdag 29 maj, 2024

Ingen strejk på hotell och restauranger

Dela

Det blir ingen konflikt mellan Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarorganisationen Visita. Det står klart efter att parterna sent på måndagskvällen tackat ja till medlarnas bud.

Både fack- och arbetsgivarsidan är nöjda efter att varslet om strejk och blockad avblåsts.

”Vi är väldigt nöjda med avtalet, som ger våra medlemmar en bra löneökning och en hel del ordning och reda i branschen”, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.

”Jag är väldigt glad att vi har lyckats avvärja konflikthotet. Det har varit väldigt långa och tuffa förhandlingar, först med facket och sedan med medlaren”, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita.

En konfliktfråga handlade om lönen, där uppgörelsen innebär en ökning i linje med det så kallade märket, alltså 5,4 procent över 29 månader.

”De viktigaste frågorna för oss var löneökningen, och att stoppa missbruket av anställningsformen enstaka dagar. Nu blir det ordning och reda när det gäller schemaläggningar”, säger Malin Ackholt.

Det var den 6 november som facket varslade om strejk och blockad från och med tisdag den 17 november klockan 14. Till en början skulle konflikten omfatta 22 restauranger. Men det blir alltså ingen strejk.

”Det är viktigt. I den situation som besöksnäringen befinner sig i nu har det ett stort värde att parterna kan träffa en överenskommelse utan konflikt. Det innebär stabilitet och arbetsro och gör att företagen kan ägna sig åt att hantera andra saker, som pandemin”, säger Torbjörn Granevärn.

Även den fackliga sidan är glad över att konflikten uteblev.

”Vår ambition är alltid att teckna avtal utan att varsla. Nu var vi tvungna att göra det, men nu är vi väldigt glada över att ha nått en uppgörelse”, säger Malin Ackholt.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Norges nya destinationshotell, Wood Hotel Bodø, öppnade 15 maj, 2024. Såväl lokalbefolkningen som långväga besökare...
Room Republic tar tacksamt emot utmärkelsen Travellers Choice för femte året i rad. Travellers Choice...
Blique by Nobis utseddes till Årets Innovatör på Svenska Mötespriset 2024, under en galamiddag i...
Högbo Brukshotell & Spa utanför Gävle har genomgått en omfattande renovering och öppnar den 1 juni upp...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy