torsdag 23 maj, 2024

Jonas Gejke – turismentreprenören som erbjuder arktisk stillhet

Dela

Foto:Jonas Gejke – vd och ägare, Human Spectra

Bodenföretaget Human Spectra driver turismanläggningarna Aurora Safari Camp i Gunnarsbyn samt The Outpost. Aurora Safari Camp ligger vackert vid en sjö och består av små stugor med fin utsikt mot himlen och den omkringliggande naturen. The Outpost är en lodge som ligger i den lilla byn Mårdsel. Mellan dessa anläggningar går det att färdas genom skogen med snöskoter eller hundspann. Under hösten har företaget genomfört investeringar i anläggningarna, framför allt Aurora Safari Camp där stugorna renoverats med förhöjd standard. Rinnande vatten, torrtoaletter och elanslutning för uppvärmning med pelletskaminer. Tidigare har det varit vedeldning, vilket varit arbetskrävande. Norrlandsfonden är en av finansiärerna.

Ägaren Jonas Gejke som är en erfaren entreprenör inom turism berättar att kundgruppen främst är utländska besökare, men även svenska eventgrupper från olika företag. Jonas har bland annat 25 års erfarenhet av att arrangera besöksresor till Afrika, framför allt Kenya men även andra länder.

-Faktum är att likheterna mellan att erbjuda besöksupplevelser i Afrika och i Norrbottens natur är förvånansvärt stora. Samtidigt är förstås skillnaderna också stora. Men det som är gemensamt är att upplevelsen står i centrum, säger Jonas Gejke.

Ursprungligen var det norrskensupplevelser som kunderna främst efterfrågade, men nu är det framför allt andrummet med att få komma bort från stress och buller och uppleva tystnaden och en annan livsstil. 

-Något som är unikt här är frånvaron av olika ljud och ljusföroreningar som annars omger våra besökare. De upplever också hur mäktigt det är att kunna färdas miltals genom skogen utan att möta någon annan människa, säger Jonas.

Jonas Gejke har lång erfarenhet av att arrangera färder med luftballong över afrikanska savannen. Denna upplevelse kommer också att erbjudas i Norrbotten. Det gör att besökarna får goda möjligheter att överblicka den vidsträckta naturen och se djurlivet, exempelvis älgar som vinterbetar.

-Jonas har ett imponerade kontaktnät efter så många år i besöksnäringsbranschen. Det gör att han kan rekrytera kompetenta människor från hela världen att komma och göra en arbetsinsats som guider eller värdar i verksamheten. Förutom det har han ett kontaktnät på marknaden som få andra besitter, säger Per Nilsson, Norrlandsfonden.

Enligt pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på...
Denna rapport undersöker de kritiska aspekterna av infrastrukturen i Sverige som påverkar rese- och besöksnäringen....
Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy